Sempozyumda açıklamalarda bulunan SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı, SANKO Üniversitesinin yeterli bilgi ve donanıma sahip fizyoterapistler yetiştirdiğini belirterek, “Engelli bireylerin daha iyi şartlarda hayatlarını devam ettirebilmeleri ve sosyal hayat içerisinde yer almaları fizyoterapistlerin eğitimiyle mümkündür. SANKO Üniversitesi bu amaç doğrultusunda yeterli bilgi ve donanıma sahip fizyoterapistler yetiştirmektedir” dedi. Sempozyumda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de, “2005 yılında Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez engellilerle ilgili yasa çıkardık. Bu çok önemliydi. Sosyal devlet olmasının ne demek olduğunu, engellisiyle birlikte kalkınma yolculuğuna gitmek gerektiğini, hukuki altyapıyla birlikte başlattık. En önemli dönüşüm zihinsel dönüşümdü. Herkesin bunun bir kalkınma yolculuğu olduğunu anlaması gerekir. Yüzde 10'luk kesimi bu kalkınma yolculuğunda kenara bırakamayız. Bu mesele elbette duygusal, insani bir mesele fakat ben bu meseleyi kalkınma yolculuğu olarak görüyorum” diye konuştu.

SANKO'DA 'ENGELLERİ AŞMAK SEMPOZYUMU' DÜZENLENDİ

SANKO Üniversitesi Sani Konukoğlu Eğitim ve Araştırma Hastanesi Toplantı Salonun'da yapılan sempozyuma; Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı, aralarında Gazişehir Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı Sporcuları, Ampute Milli Futbol Takımı Sporcusu Fatih Karakuş, Milli Paralimpik Halter Sporcusu Nazmiye Muslu Muratlı, Paralimpik Masa Tenisi Sporcuları Ali Öztürk ile Abdullah Öztürk, Paralimpik Yüzme Sporcusu Beytullah Eroğlu ile Sevilay Öztürk’ün de bulunduğu milli sporcular, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. 

Moderatörlüğünü Prof. Dr. Nevin Ergun'un yaptığı sempozyumda Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı, Türkiye Sakatlar Derneği Gaziantep Şube Başkanı Hulusi Kalender ve Yüzme Milli Antrenörü Osman Çullu gibi isimler açıklamalarda bulundu.

AMACIMIZ YETERLİ BİLGİ VE DONANIMA SAHİP FİZYOTERAPİSTLER YETİŞTİRMEKTEDİR

Sempozyumda açıklamalarda bulunan SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı, SANKO Üniversitesinin yeterli bilgi ve donanıma sahip fizyoterapistler yetiştirdiğini belirterek, “Engelli bireylerin diğer kişilerle aynı haklara sahip olduklarının bilinciyle insan onuruna yakışır bir biçimde, fizyoterapi ve rehabilitasyon hizmetlerinin sağlanması, spor ve sanatta, eğitim ve istihdamda kendilerine yeten bağımsız bireyler haline gelmelerini sağlamak bizlerin asli görevidir. Engelli bireylerin daha iyi şartlarda hayatlarını devam ettirebilmeleri ve sosyal hayat içerisinde yer almaları iyi planlanmış bir rehabilitasyon programına ve bunu gerçekleştirecek ekibin içerisinde etkin ve yetkin donanımlara sahip olan fizyoterapistlerin eğitimiyle mümkündür. SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümümüz bu amaç doğrultusunda yeterli bilgi ve donanıma sahip fizyoterapistler yetiştirmektedir. Geçen yıl üniversitemizde yetişen fizyoterapistler kişinin genel yaşam tarzını da içine alabilecek bir şekilde bireylerin sağlık ve yaşam kalitesini her yönüyle tedavi eden bilime dayalı bir meslek sahibi olan sağlık profesyonellerdir. Bu amaçla düzenlenen sempozyumumuzun hedeflerine ulaşmasını diliyorum” dedi.

HEDEFİMİZ BÜTÜN ENGELLERİ AŞMAK

Sempozyumda açıklamalarda bulunan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de, “Bugün yapılan sempozyum bizim açımızdan nereden nereye geldik ve neredeyiz konusunu tartmamız için çok önemli. İleriye dönük yol haritamızı bilimin ışığında çözecek olan önemli bu sempozyum olarak görüyorum bu organizasyonu. Engelli meselesine baktığınız zaman engelliye verilen hakkın bir lütuf değil, bir insan hakkı olduğunu, bir imtiyaz değil hak temelli bir yaklaşım olduğunu göreceksiniz. Doğan her insanın hakkını hukukunu koruyarak bir kalkınma yoluna girebildiğimiz zaman bu konudaki hedefimize ulaşacağız ve bütün engelleri aşacağız diye düşünüyorum” dedi.

2005’TE CUMHURİYET TARİHİNDE İLK KEZ ENGELLİLERLE İLGİLİ YASA ÇIKARDIK

2005 yılında Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez engellilerle ilgili yasa çıkardıklarını dile getiren Şahin, “2005 yılında Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez engellilerle ilgili yasa çıkardık. Bu çok önemliydi. Eksiklikler olabilir, düzeltilmesi gereken şeyler olabilir ama bu bir devlet bakışıdır. Sosyal devlet olmasının ne demek olduğunu, engellisiyle birlikte kalkınma yolculuğuna gitmek gerektiğini, hukuki altyapıyla birlikte başlattık. En önemli dönüşüm zihinsel dönüşümdü. Herkesin bunun bir kalkınma yolculuğu olduğunu anlaması gerekir. Yüzde 10'luk kesimi bu kalkınma yolculuğunda kenara bırakamayız. Bu mesele elbette duygusal, insani bir mesele fakat ben bu meseleyi kalkınma yolculuğu olarak görüyorum” diye konuştu.

YILIN SPORCUSU VE TAKIMINA ÖDÜLLERİ VERİLDİ

Konuşmaların ardından panel formatında devam eden sempozyumda engelli sporcular ve yöneticiler katılımcılara deneyimlerini aktardı, yılın sporcusu ve yılın takımına ödülleri verildi.

BAHRİ UÇAR