GTO olarak 2019’u başarılı bir şekilde geride bıraktıklarını belirten Yıldırım, 122 yıllık dev bir çınar olan GTO’nun asıl hedefinin ise Gaziantep’in 2023 yılında ülke ekonomisinde ilk dört ilden biri olmasına öncülük etmek olduğunu söyledi. GTO'nun 2019’da “Mükemmellikte Yetkinlik 5 Yıldız Belgesi” ödülü aldığını dile getiren Yıldırım, hedeflerinin Gaziantep’e ‘Avrupa Kalite Ödülü’nü kazandırmak olduğunu belirtti. 

Gaziantep’in dijital dönüşümde öncü olmasını istediklerini belirten Yıldırım, “Şuan yeni bir sanayi devriminin içerisindeyiz. Endüstri 4.0. Bu dönüşüme, bu devrime ayak uyduramayanlar maalesef tutunamayacak. Artık dijitalleşmemiz gerekiyor, fabrikalarımızı yeni sanayi devrimine entegre etmemiz gerekiyor. Biz bu anlayışla yola çıkarak TOBB öncülüğünde “Türkiye E-Ticaret ve E-İhracat Seferberliği”ni Gaziantep’ten başlattık.

Gaziantep dijital dönüşümde öncü olsun istiyoruz” dedi. GTO bünyesinde açılan GETHAM’ın, Gaziantep ve bölgenin katma değerli ve stratejik ürün geliştirebilmesine ciddi katkı sağladığını ifade eden Yıldırım,  “GETHAM’ın en büyük hedefi: ‘Bölgenin Tasarım ve Açık İnovasyon Kampüsü’ olmak” dedi.

GTO OLARAK 2019’U BAŞARILI BİR ŞEKİLDE GERİDE BIRAKTIK

GTO olarak 2019’u başarılı bir şekilde geride bıraktıklarını belirten Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım, “2019 yılını Gaziantep Ticaret Odası olarak başarılı bir şekilde geride bıraktık. Ben ve ekip arkadaşlarım göreve geldiğimizden itibaren her platformda sıkça dile getirdik: ‘Gaziantep için söylenecek her sözde olacağız. Gaziantep’in sorunları için çalmadık kapı bırakmayacağız. Üyelerimizin işlerini kolaylaştırmak, kent ekonomisine ivme kazandırmak için yeni fikirler, projeler üretmeye, var olan projeleri daha da geliştirmeye devam edeceğiz’ dedik. Geride bıraktığımız yıla da baktığımızda söylediğimiz sözleri uygulamanın, Gazi şehrimize katkı sağlamanın mutluluğu içerisindeyiz” dedi.

HEDEF 2023 YILINDA İLK DÖRT İLDEN BİRİ OLMAK

2023 hedeflerine hızla koştuklarını belirten Yıldırım, “Arkamıza baktığımızda 2019 yılında ihracat alanında, gastronomi alanında, kent ekonomisine ivme kazandıracak etkinliklerde, geleceğin yeni yatırım alanlarında, yurt dışı fuar organizasyonlarında ve kentin sosyal, kültürel ve ekonomik hayatına dokunacak her alanda pek çok proje üretmişiz, faaliyetler, forumlar, kongreler düzenlemişiz, önemli etkinliklere imza atmışız.

Bu çalışmalarımızı, başarılarımızı da çok önemli iki ödülle taçlandırmışız. İlk ödül Brezilya-Rio’da düzenlenen Dünya Odalar Yarışması’nda aldığımız birincilik, ikinci ödül de hizmet kalitemizin, sağladığımız fayda ve imkânların bir karşılığı olan Türkiye Kalite Derneği KalDer’in verdiği Mükemmellikte Yetkinlik 5 Yıldız Belgesi… Biz hedefimizi daima yüksek tutuyoruz. Şehrimiz ve ülkemiz için her zaman daha iyisini yapabilmek için geleceğe odaklanıyoruz. Gaziantep için koşmaya devam edeceğiz demiştik.

Biz koştukça açılıyoruz. Kondisyonumuz artıyor. 2020 yılında da Allah nasip eder, güç kuvvet verirse daha hızlı koşacağız. Biliyorsunuz ki vizyonumuz; 2023 yılında Gaziantep’in ülke ekonomisinde ilk dört ilden biri olmasına öncülük etmek. Bu yüzden biz daha hızlı koşmalıyız” dedi.

HEDEFİMİZ GAZİANTEP’E AVRUPA KALİTE ÖDÜLÜNÜ KAZANDIRMAK

GTO'nun aldığı “Mükemmellikte Yetkinlik 5 Yıldız Belgesi” ödülüne değinen Yıldırım, hedeflerinin Gaziantep’e Avrupa Kalite Ödülünü kazandırmak olduğunu belirterek, “GTO ailesinin kalite yolculuğu 1999 yılında ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi ile başladı. Bu yolculuk, Gaziantep iş dünyasına daha kaliteli hizmet verebilmek için çıkılmış ve hiç bitmeyecek bir yolculuk.

Odamız, yıllar önce kalite ve kurumsallaşma çalışmaları için ilk adımı atmış ve devamını getirmiştir. EFQM’de Gaziantep iş dünyasına daha iyi hizmet verebilmek ve hizmet süreçlerimizi daha iyi hale getirebilmek hedefi ile seçtiğimiz bir yönetim modeli. Ödülü, yani 5 yıldızı da bu sistemi doğru uyguladığımız, içselleştirdiğimiz için aldık. Aslında mükemmellik yolculuğuna çıkan sadece GTO değil, 20 bini aşkın üye firması ve ortak akılda birleşen kurumlarıyla tüm Gaziantep'tir.

Mükemmel bir ticaret odası demek aslında o kentte ki ticari hayatın kalitesinin yükselmesi demek. O nedenle attığımız bu adım, elde ettiğimiz bu başarı uzun vadede üye firmalarımızı, Gaziantep'i ve Türkiye'yi ileriye taşımak, yaşam kalitesini yükseltmek anlamına geliyor. Bu ödülde herkesin büyük emeği var.

Yönetim Kurulumuz, Meclis Başkanlık Divanımız, Meclis üyelerimiz, Meslek Komite üyelerimiz… Hepsine çok teşekkür ediyorum. Güvenlik görevlimizden, genel sekreterimize kadar tüm GTO personelinin bu başarıdaki payı çok büyük. Her birini ayrı ayrı tebrik ediyorum. Her zaman daha kaliteli hizmet için yanımıza daha fazla yol arkadaşı alarak devam edeceğiz. Bu ödülü aldık, yeter demiyoruz. Hedefimiz Gaziantep gibi özel bir kente Avrupa Kalite Ödülünü kazandırmak” ifadelerini kullandı.

GAZİANTEP TİCARET ODASI 122 YILLIK DEV BİR ÇINAR

Gaziantep Ticaret Odası’nın 122 yıllık dev bir çınar olduğunu vurgulayan Yıldırım, “Gaziantep Ticaret Odası 122 yıllık dev bir çınar. Kurulduğu günden bugüne de bu kentin ticari hayatını geliştirmeye, ilerletmeye öncülük etmiş, birçok ilke ve projeye imza atmıştır. Gazi şehrimiz bugün 7,5 milyar dolar ihracat gerçekleştiriyorsa, birçok sektörde Türkiye, hatta dünya lideriyse şüphesiz GTO’nun katkısı çok büyüktür. Biz böylesine köklü bir kurumu yönetiyoruz. Haliyle de geçmişimizden aldığımız güçle üyelerimize ve şehrimize hizmet etmeye devam ediyoruz. Bizim birinci önceliğimiz üyelerimizin gelişimi, işlerinin kolaylaşması, sorunlarının giderilmesi… Tabi ki bunlara yönelik de çalışmalar yapıyoruz.

İhracat kapasiteleri gelişsin, yeni pazarlar elde etsin, nokta atışı ihracat yapsınlar diye 2019 içerisinde Dış Ticaret İstihbarat Merkezimizi (DTİM) faaliyete geçirdik. Hayata geçirdiğimiz bu proje ihracat geleceğimiz için çok önemli. İlk etapta 40 pilot işletmeye uzmanlarımızca 15 ay süreyle danışmanlık ve teknik destek hizmeti sağlayacağız. 15 aylık proje süresinin ardından da DTİM, sürdürülebilir bir yapıda uzun yıllar üyelerimize hizmet etmeye devam edecek. Aynı şekilde Gastronomi şehri Gaziantep’imizi bu alanda daha iyi seviyelere getirmek için yeni projelere imza attık.

Gastronomi Akademisi, Gastronomi Turizminde Kalitenin Arttırılması Projesi, Zeytin ve Zeytinyağı Üretiminde Verimliliğin-Kalitenin Artırılması Projesi gibi. Projelerimizin yanı sıra üyelerimize katkı sağlayacak birçok eğitim ve etkinlik de yapıyoruz. Kent ekonomisine ivme kazandırmak amacıyla; esnafımıza, tüketicimize dokunabilmek için Gaziantep Alışveriş Günleri düzenledik. Bu etkinlikte de güzel dönüşler aldık. Bir heyecan yaratıldı. Biz de bu heyecan ve istek karşısında etkinliği geleneksel hale getirme kararı aldık. İnşallah önümüzdeki yıllarda Gaziantep Alışveriş Günleri çok daha etkin bir şekilde, şenlik havasında geçecek” dedi.

ÖNEMLİ KONGRELER, PANELLER VE FORUMLARA İMZA ATTIK

Gaziantep Ticaret Odası olarak oldukça önemli kongreler, paneller ve forumlara imza attıklarını belirten Yıldırım, “Biz Gaziantep Ticaret Odası olarak bu şehre her alanda dokunmalıyız, katkı sağlamalıyız. Üyelerimiz bilinçlendikçe, bilgilendikçe şehir kazanıyor. Şehrin sorunları, geleceğinin şimdiden planlanması hepimizi çok yakından ilgilendiriyor. Bildiğiniz gibi biz de bu amaçlar ışığında oldukça önemli kongreler, paneller ve forumlara imza attık. Burada hepsini anlatmamız mümkün değil fakat sadece birkaçına değinmek istiyorum. 3 gün süren Kent, İnşaat ve Ekonomi Kongresi düzenledik

TMMOB Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi ile birlikte. Birbirinden değerli bilim adamlarını, akademisyenleri, konuşmacıları ağırladık bu kongrede. Güneydoğu Enerji Forumu… Bu Forum da bizim için çok önemliydi. Enerjimiz Güneş Olsun sloganıyla, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi ile birlikte yola çıktık, geleceğimiz için hayati öneme sahip enerji konusunu derinlemesine irdeledik. Dijital Dönüşüm ve Endüstri 4.0 Paneli düzenleyerek bu alanda duayen isimler ile geleceğimizi ve yeni sanayi devrimini konuştuk. Tabi 12 yıldır Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği (GAHİB) ve Gaziantep Halıcılar Odası (GHO) iş birliğiyle düzenlediğimiz DOMOTEX Turkey Halı Fuarı’ndan bahsetmesek olmaz. Her geçen yıl üzerine koyarak, daha başarılı bir şekilde düzenliyoruz bu fuarı. Halı sektörümüz için büyük katkı sağlıyor bu fuar. Gaziantep üretken ve çok yaratıcı bir şehir.

Dünyanın tanınmış 195 ülkesinden 180’ine ihracat gerçekleştiriyoruz.  Bu başarıyı sürdürülebilir kılmamız için de aktif bir şekilde çalışmak şart. Geldiğimiz günden beri üyelerimizin yeni pazarlara açılabilmesi, yeni trendleri yakından görebilmeleri, öğrenebilmeleri için dünyanın her yerine fuar ve iş gezisi organizasyonları düzenliyoruz. 2019 yılı içerisinde de pek çok sektörde dünyanın sayılı fuarlarına yüzlerce üyemizi götürdük.

Alım heyeti, B2B ikili iş görüşmeleri organizasyonları düzenledik. Gerek Gaziantep’te gerekse yurt dışında… Yakın zamanda da İspanya’da Türk Günü, Gaziantep’te de Vietnam Günü ve üyelerimizi Afrika pazarına açacak organizasyonlar tertip ettik” şeklinde konuştu.

GAZİANTEP DİJİTAL DÖNÜŞÜMDE ÖNCÜ OLSUN İSTİYORUZ

Gaziantep’in dijital dönüşümde öncü olmasını istediklerini belirten Yıldırım, “Artık dünya olduğundan daha hızlı dönüyor. Çağ değişiyor, yeni devrimler yaşanıyor. Şuan yeni bir sanayi devriminin içerisindeyiz. Endüstri 4.0. Bu dönüşüme, bu devrime ayak uyduramayanlar maalesef tutunamayacak. Artık dijitalleşmemiz gerekiyor, fabrikalarımızı yeni sanayi devrimine entegre etmemiz gerekiyor. Endüstri 4.0 ve Dijital Dönüşüm ile birlikte E-Ticaret ve E-İhracat da inanılmaz bir gelişim gösteriyor tüm dünyada.

Ama maalesef Türkiye olarak şuan için yeterli değiliz. Biz de bu alandaki eksikliğimizi gidermek için birçok eğitim ve projeyle üyelerimizi bu dönüşüme hazırlamaya çalışıyoruz. Biz bu anlayışla yola çıkarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimiz TOBB öncülüğünde “Türkiye E-Ticaret ve E-İhracat Seferberliği”ni Gaziantep’ten başlattık. Gaziantep dijital dönüşümde öncü olsun istiyoruz. Bununla birlikte Türkiye e-ticaret ve e-ihracat merkezlerinin ilkini Odamız bünyesinde hizmete açacağız. Bu çok önemli…

Proje kapsamında üyelerimiz yazılım ve kurulum hizmetlerinden sosyal iletişim mentörlüğüne, mobil ticaret alt yapısı ve online itibar yönetimine kadar bir çok hizmet için ücretsiz destek alabiliyor. Hali hazırda eğitimlerimiz de devam ediyor. Aynı şekilde üyelerimize e-ticarette, e-ihracatta ayrıcalık sağlayabilmek için N11 gibi PTT gibi önemli firmalarla kurumlarla iş birliği anlaşmalarına imza atıyoruz” ifadelerini kullandı.

GETHAM GAZİANTEP VE BÖLGEYE CİDDİ KATKI SAĞLIYOR

GTO bünyesinde açılan GETHAM’ın, Gaziantep ve bölgenin katma değerli ve stratejik ürün geliştirebilmesine ciddi katkı sağladığını ifade eden Yıldırım, “GETHAM’ı bir cümle ile anlatın deseniz, size şöyle açıklayabilirim; Öyle bir şirket düşünün ki kâr amacı gütmeden, kapısından her gün yeni fikirler ile içeriye giren girişimcilere her türlü desteği sağlayarak aynı kapıdan ürünü ile çıkmayı sunan bir yapı. GETHAM, ilk kurulduğu günden beri KOBİ ve girişimcilerin, ‘’Filkirden ürüne’’ sloganı ile tüm süreçlerini tek bir kurum çatısı altında çözebilmeyi hedefledi.

Yaklaşık 2 yıllık sürecin ilk 6 ayının hazırlık ve adaptasyon süresi olduğunu düşünürseniz, geriye kalan yıl içinde 55 adet endüstriyel tasarım tescili aldı. Bu tescillerin içinde bölgenin kültürel kodlarını taşıyan takı tasarımları da var, ayakkabı tasarımları da var. Bunun yanında piyasaya çıkmaya hazır 166 adet, farklı sektörlere yönelik dijital tasarım yapılarak KOBİ ve girişimcilerin hayal ettikleri ürünlerin endüstriyel tasarımlarına destek sağladık. Bu noktada önemle üstünde durmak istediğim bir konu var.

GETHAM, Gaziantep ve bölgenin katma değerli ve stratejik ürün geliştirebilmesi ve tasarım kültürünü oluşturarak ürün geliştirmelerinde gerek insan kaynağı gerekse fiziki alt yapı ile ciddi katkı sağlıyor. GETHAM 4 Birimden oluşuyor ve bu birimlerin hepsi ayrı ayrı girişimcilerin projelerine destek olmaya çalışıyor, birimlerden biri olan GETHAM Fabrika’da 8 birim var, genel olarak GETHAM Fabrika ülkemizin en ileri prototip merkezlerinden biri diyebiliriz.

Örneğin 1 yıl içinde tersine mühendislik ve inovasyon laboratuvarında 80 adet endüstriyel ürün taraması yapıldı ve firmaların dijital ürün arşivlerinin oluşmasına yardımcı olundu. 3D eklemeli imalat laboratuvarında 120 adet gerçek mühendislik malzemeleri kullanılarak farklı hacimlerde profesyonel prototipler üretildi. Ayrıca 5 eksen CNC teknolojisi ile firmalara özel tasarım parçalar, kalıplar ve prototipler üretildi” dedi.

GETHAM’IN HEDEFİ: BÖLGENİN TASARIM VE AÇIK İNOVASYON KAMPÜSÜ OLMAK

GETHAM 2 yıllık süre içinde GTO’nun parlayan yıldızlarından biri olduğunu belirten Yıldırım, “GETHAM Fikirleri ürüne dönüştürüyor ve en doğru şekilde üretiyor ancak bildiğiniz gibi ‘’En iyi ürün satan ürün’’ olduğu için üretilen ürünlerin ambalajları ve girişimcinin kurumsal kimlikleri de yine GETHAM birimlerinden biri olan GETHAM Ajans kısmında tasarlanıyor. Birçok firmaya ambalaj logo ve kurumsal kimlik desteği sağlayan GETHAM Ajans son 6 ay için sadece 10 startup’ın kurumsal kimliklerini tasarlayarak sahaya yeni girişimler sağlamıştır.

Şunu da eklemek isterim; GETHAM’ın 4 biriminden biri de GETHAM Startup. GETHAM her gün yeni projeler ile ciddi bir bilgi birikimine sahip oluyor. GETHAM’ın DNA’sında tüm KOBİ ve girişimcilere destek olmak hedefi olduğu için GETHAM Startup biriminde startuplara destek sağlıyor. 2019 yılının son yarısında 10 startup GETHAM Startup hızlandırma programından mezun oldu ve kendi işletmelerini kurmaları için ciddi destek aldılar. Tabi, ekibimiz durmadan yeni projeler üzerinde çalıştığı için şimdiden 2020 yılının ilk 7 ayında yeni bir projeyi uygulamaya aldılar. Ocak ayı içinde girişimci başvurularını alarak programa başlayacaklar.

Bunun yanında bu program ile bölgemizin ilk çekirdek mentor havuzunu oluşturuyoruz. Yatırımcı ve mentor eğitimleri vererek Gaziantep girişim ekosistemini canlandırmayı hedefliyoruz. Kısaca özetlemem gerekirse; GETHAM 2 yıllık süre içinde Odamızın parlayan yıldızlarından biri oldu. Ülke genelinde birçok KOBİ, girişimci ve firmalar ile çalıştı, çözüm ortağı oldu. Örneğin, Türkiye’nin en büyük Savunma Havacılık ve Uzay Kümelenmesi SAHA İstanbul’un 500’e yakın firmasından biri oldu.

Bölgemizin önde gelen sektörlerine katma değerli ürün geliştirebilmesi için öncü oldu. Girişimcilere geleceğin teknolojisi hakkında bilgiler sağladı. Sadece 2019 yılı içinde 5000’e yakın ziyaretçi ağırladı geleceğin teknolojileri ile ilgili bilgilendirmeler yaptı. Proje pazarları, mechatonlar gibi bölgesel farkındalık çalışmaları yaptı. GETHAM’ın en büyük hedefi: “Bölgenin Tasarım ve Açık İnovasyon Kampüsü” olmak” ifadelerini kullandı.

GTO OLARAK EĞİTİME ÇOK ÖNEM VERİYORUZ

GTO olarak eğitime çok önem verdiklerini vurgulaya Yıldırım, “GTO olarak en çok önem verdiğimiz faaliyetlerin başında eğitim geliyor. Her şeyin başı eğitim. Geleceğe hazırlanmak için üyelerimizi her konuda bilgilendirmeye çalışıyoruz. Çok çeşitli alanlarda eğitimler düzenliyoruz. Biliyorsunuz GTO çatısı altında faaliyet gösteren bir akademimiz var: GTO Akademi. Bu akademi ile üyelerimizin iş hayatındaki başarılarına destek olmaya çalışıyoruz. Üyelerimizin ulusal ve uluslararası ölçekte rekabet edebilirliklerine katkı sağlamak için ihtiyaç duydukları alanlarda eğitim hizmeti vererek, geliştirmeyi amaçlıyoruz.

Eğitim programlarımızı da Meslek Komitelerimiz ve diğer paydaşlarımızdan gelen taleplerle şekillenirken, üyelerimize ve firmalarımızın çalışanlarına önemli katma değer sağlıyor. Ve yıldan yıla giderek çeşitleniyor verdiğimiz eğitimler. Geri dönüşler çok iyi. Haliyle katılımcı sayımız da hızlı bir şekilde artıyor. Neler yapılıyor GTO Akademi’de? Birçok alanda verdiğimiz eğitimlerle yerel ve dış ticarete ilişkin bilgi ve beceri kazandırıyoruz.

Firma çalışanlarının kişisel ve mesleki gelişimine katkı sağlıyoruz. Sektörlerin ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman yetiştirilmesine destek oluyoruz. Bu eğitimleri de kendi alanında uzman eğitmenler eşliğinde düzenliyoruz. 2019 yılında Gaziantep Ticaret Odası olarak 59 eğitim düzenlemişiz. Bu eğitimlerden faydalanan kişi sayısı da 1702. Yani 1702 kişinin kişisel ve mesleki gelişimine katkı sağlamışız. Önemli olan bir diğer kısım da eğitime katılanların memnuniyet oranı. Bu oran yüzde 89,18” dedi.

GTO TEKNOFEST 2020’DE İNSANLIK İÇİN TEKNOLOJİYİ DESTEKLEYECEK

GTO olarak 22-27 Eylül tarihlerinde Gaziantep’te düzenlenecek Teknofest 2020 kapsamındaki yarışmalarda “İnsanlık Yararına Teknoloji” kategorisinin ödül sponsoru olduklarını belirten Yıldırım, “TEKNOFEST gibi bir organizasyonun Gaziantep’te yapılacak olması kentimize değer katacağı muhakkaktır.

Teknofest’in ana hedefi teknoloji üreten bir toplum olabilmek. Bu noktada çok çok önemli nokta ise üretilen teknolojinin insanlığa yarar sağlıyor olması. Kurum olarak her ne kadar ticareti temsil ediyor olsak da ticaret de insan için, teknoloji de, kültür de… Birini diğerinden ayırt edemeyeceğimiz için, teknolojinin insanlık için doğru kullanımına dikkat çekebilmek için bu alandaki yarışmanın sponsoru olduk” diye konuştu. BAHRİ UÇAR