Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), ücretli çalışanlar üzerinde ağır vergi yükü bulunduğunu belirterek, Asgari ücretle çalışan işçilerin ücret gelirlerinin tamamının, asgari ücretin üzerinde ücret alan işçilerin ise gelirlerinin asgari ücret miktarı kadar olan kısmının vergi dışı bırakılması gerektiğini belitti. Konuya ilişkin gazetemize konuşan Türk İş Gaziantep İl Temsilcisi M. Akif Sarıca, Türkiye'de ücretli çalışanlar üzerinde ağır vergi yükü bulunduğunu belirterek, “Türkiye’de işçi camiası vergi dilimden çok muzdarip. Bir emekçiden bu kadar verginin kesilmemesi lazım.  Çünkü bu yürütülebilir bir vergi düzenlemesi değil. Direk kaynağından kesilen verginin yanış sıra bir de alışverişten kaynaklı yüzde 18 KDV gibi dolaylı vergiler var. Bu çalışma hayatındaki sabit gelirli insanları olumsuz etkilemekte. Türk-İş olarak; asgari ücretin vergi dışı bırakılması, asgari ücretten yüksek alanların da asgari ücret kadar miktarının vergi dışı bırakılması, geri kalanın vergilendirilmesi veya vergi oranın beli bir oranda sabitlenmesini talep ediyoruz” dedi.

TÜRK-İŞ ASGARİ ÜCRETİN VERGİ DIŞI BIRAKILMASINI TALEP ETTİ

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), işçi ücretlerindeki vergi kesintileriyle ilgili hazırladığı dosyayı geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile TBMM'de grubu bulunan partilere gönderdi. Türk-İş Konfederasyonu, hazırladığı dosyada ücretli çalışanlar üzerinde ağır vergi yükü bulunduğunu belirterek, Asgari ücretle çalışan işçilerin ücret gelirlerinin tamamının, asgari ücretin üzerinde ücret alan işçilerin ise gelirlerinin asgari ücret miktarı kadar olan kısmının vergi dışı bırakılması gerektiğini belirtildi.

ASGARİ ÜCRETLİ ÇALIŞANLAR ÜZERİNDE AĞIR VERGİ YÜKÜ BULUNUYOR

Konuya ilişkin gazetemize konuşan Türk İş Gaziantep İl Temsilcisi M. Akif Sarıca, asgari ücretli çalışanlar üzerinde ağır vergi yükü bulunduğunu belirterek, İşçilerin vergi dilimlerinden kaynaklanan gelir kayıplarının azımsanmayacak ölçüde olduğunu söyledi. İşçilerin uğradıkları gelir kayıplarının önüne geçilmesi gerektiğini belirten Sarıca, vergi adaletinin sağlanması için gerekli mevzuat değişikliklerin yapılması gerektiğini söyledi.

TÜRKİYE’DE İŞÇİ CAMİASI VERGİ DİLİMDEN ÇOK MUZDARİP

Türkiye’de asgari ücretle çalışanların vergi dilimden çok muzdarip olduğunu belirten Sarıca, “Türkiye’de işçi camiası vergi dilimden çok muzdarip. Çünkü 2018 yılında 14 bin 800 TL bürüt rakamı bulan kişiler yüzde 20 bandına giriyor. Ondan sonra kademeli olarak vergi kesintileri yüzde 25-30’a çıkıyor.  Ocak ayında kişinin aldığı ücret ile Aralık ayı arasında 400 TL’ye yakın düşme oluyordu. Bir emekçiden bu kadar verginin kesilmemesi lazım.  Çünkü bu yürütülebilir bir vergi düzenlemesi değil. Bu direk kaynağından kesilen vergi. Artı bir de alışverişten kaynaklı yüzde 18 KDV gibi dolaylı vergiler var. Bu çalışma hayatındaki sabit gelirli insanları olumsuz etkilemekte. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonun (Türk-İş) geçen hafta kamuoyu ile paylaştığı ve yetkililer ile paylaştığı taleplerinde; asgari ücretin vergi dışı bırakılması, asgari ücretten yüksek alanların da asgari ücret kadar miktarının vergi dışı bırakılması, geri kalanın vergilendirilmesi veya vergi oranın beli bir oranda sabitlenmesi gibi taleplerimizi yetkilere ilettik” diye konuştu. 

BAHRİ UÇAR