Akgün, yazılı bir açıklama yaparak, elektronik sigaraların tütün dumanını taklit ettiğini ve içerdikleri nikotin ve kimyasalların sağlığa zararlı olduğunu belirtti.

E-SİGARALARIN İÇERİĞİ

Akgün, elektronik sigaraların bir ısı kaynağı, pil gibi bir güç kaynağı ve sıvıyla dolu bir tanktan oluştuğunu ifade etti. Daha az zararlı olduğu iddia edilen e-sigara ürünlerinin bile değişen miktarlarda nikotin ve zararlı kimyasallar içerdiğini vurguladı. Ayrıca, nikotinsiz olduğu iddia edilen bazı ürünlerin de aslında nikotin içerdiği tespit edilmiş durumda.

Dr. Öztürk: "3 ayda vereceğiniz kiloyu Gaziantep'te 1-2 günde alabilirsiniz" Dr. Öztürk: "3 ayda vereceğiniz kiloyu Gaziantep'te 1-2 günde alabilirsiniz"

SAĞLIK RİSKLERİ

Prof. Dr. Akgün, elektronik sigaraların ilk nesil versiyonlarının geleneksel sigaralara daha çok benzeyen yapıda olduğunu belirtti. Ancak, son zamanlarda piyasaya sürülen ürünlerde daha yüksek dozda nikotin bulunan tuzların kullanıldığına dikkat çekti. Bu durumun, kullanıcıların daha fazla nikotin tüketmesine ve bağımlılık oluşturmasına yol açabileceğini vurguladı.

SAĞLIK ÜZERİNDEKİ ETKİLER

Elektronik sigara buharının, sağlığa zararsız bir su buharı olmadığını belirten Akgün, içeriğinde bulunan kimyasalların sağlık üzerinde ciddi etkilere neden olabileceğini ifade etti. Elektronik sigaraların içeriğinde, ağır metallerden, nikotine ve farklı kimyasallara kadar birçok zararlı madde bulunduğunu aktardı.

TÜRK TORAKS DERNEĞİNİN ÇAĞRISI

Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Yürütme Kurulu üyesi Doç. Dr. Seyhan Us Dülger, elektronik sigaraların solunum ve kalp damar sistemi başta olmak üzere birçok sağlık sorununa yol açabileceğini belirtti. Dülger, bu ürünlerin Türkiye'ye girişinin kesin ve sürdürülebilir olarak engellenmesini talep etti.

Elektronik sigaraların kullanımının, özellikle gençlerde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği vurgulandı. Türk Toraks Derneği, tütün ürünlerinin satışını zorlaştıracak düzenlemelerin uygulanmasını ve elektronik sigaraların sağlık açısından risklerinin toplum tarafından bilinmesini önemle vurguladı.

Kaynak: AA