Ancak bu durum, özellikle çocuklarda göz sağlığını olumsuz etkileyebiliyor. Göz sağlığı uzmanları, bu konuda önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çekiyor.

ÇOCUKLARDA ARTAN ELEKTRONİK CİHAZ KULLANIMI

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şerife Gülhan Konuk, pandemi döneminde çocukların elektronik cihazlarla geçirdikleri zamanın arttığını belirtiyor. Bu durumun, çocuklarda göz bozukluklarının ortaya çıkmasına yol açabileceğini vurguluyor.

ELEKTRONİK CİHAZ KULLANIMININ ETKİLERİ

Elektronik cihazlarla uzun süre vakit geçirmenin çocuklarda miyopi gibi göz bozukluklarına neden olabileceğini ifade eden Doç. Dr. Konuk, bu durumun çocukların uzağı net görememesine, gözlerinde kısmalara, baş ağrısına ve ovuşturma şikayetlerine yol açabileceğini belirtiyor.

AİLELERE ÖNERİLER

Ailelerin çocuklarının elektronik cihaz kullanımını kontrol altında tutmaları gerektiğini vurgulayan Konuk, çocukların dışarıda güneş ışığında zaman geçirmesinin önemini de vurguluyor. Elektronik cihazların gözlerden en az 30 santimetre uzaklıkta tutulması gerektiğini ve ders çalışırken aralıklarla mola verilmesinin önemli olduğunu belirtiyor.

DÜZENLİ GÖZ KONTROLÜ ÖNEM ARZ EDİYOR

Doç. Dr. Konuk, çocuklara düzenli göz kontrolü yapılmasının önemine de değiniyor. Çocukların 3 yaşında ve okul öncesi dönemde göz kontrolünün yapılması gerektiğini belirten Konuk, erken müdahalenin önemini vurguluyor. Göz numarasının artması durumunda çocuklarda gözlük kullanımının gerekebileceğini ifade ediyor ve elektronik cihazların kullanım süresinin kısaltılmasının büyük önem taşıdığını vurguluyor.

Kaynak: AA