ING Türkiye'nin 2023'ün dördüncü çeyreği için hazırlamış olduğu Tasarruf Eğilimleri Araştırması'na göre tasarruf sahipliği oranı yüzde 23,3'e yükseldi. Bu oran 2011 yılından bu yana en yüksek ikinci seviye. Buna karşın, vatandaşların yüzde 76,7'si hala tasarruf yapamıyor.
TASARRUF YAPMAMA SEBEBİ YETERSİZ GELİR
Araştırmaya göre, tasarruf yapamamanın en önemli sebebi "yeterli gelire sahip olmama" olarak belirlendi. Çocuklu bireylerde tasarruf sahipliği yüzde 19 ile sabit kalırken, çocuksuz bireylerde 5 puan artarak yüzde 29'a yükseldi.
DÜZENLİ TASARRUF YAPANLARIN ORANI YÜKSELİŞTE
Tasarruf sahipleri içinde düzenli tasarruf yapanların oranı yüzde 69 ile geçen çeyreğe yakın bir seviyede gerçekleşti. Erkeklerde bu oran 3 puan artarak yüzde 74'e yükselirken, kadınlarda 3 puan gerileyerek yüzde 61'e düştü.
GELECEĞE YATIRIM İÇİN TASARRUF ARTIYOR
Tasarrufu olanların tasarruf yapma gerekçeleri arasında "geleceğe yatırım" 6 puan artarak yüzde 62'ye yükselerek ilk sırada yer aldı. "Çocuklarım için" unsuru ise yüzde 17 ile ikinci sırada yer aldı. Tasarrufu olmayanlar için yakın gelecekte tasarruf yapmayı planlayanların oranı da arttı.
YASTIK ALTI ALTIN VE NAKİT HALA FAVORİ
Tasarruf sahiplerinin tasarruf aracı tercihlerinde yastık altı altın ve nakit son çeyrekte yüzde 26 ile birinci sırada yer aldı. Sistem içi altın yüzde 16 ile ikinci sırada yer aldı. Hisse senetleri ise yüzde 14 ile üçüncü sıraya yükseldi.
ERKEKLER VE KADINLARIN TERCİHLERİ FARKLI
Erkekler hisse senedi ve borsa gibi riskli yatırım araçlarını, kadınlar ise yastık altı altın ve nakit gibi daha güvenli yatırım araçlarını tercih ediyor. Bireysel emeklilik fonlarının tercih edilme oranı yüzde 8, kripto para fonlarının tercih edilme oranı ise yüzde 4'e geriledi.