Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, kağıt paraların kalkacağı güne yönelik çarpıcı bir açıklamada bulundu. Enflasyondaki en çok vatandaşın cebine sarıyor. Kredi kartı ve dijital ödeme yöntemleri günümüzde hızla kullanımı açık hale gelirken dünya genelinde de büyük bir dönüşüm süreci başlıyor. Peki bu dijital dönüşüm rüzgarından Türkiye nasıl etkilenecek?

Finans uzmanı İslam Memiş’e göre bu bir trend değil. Aslında bir zorunluluk ve Türkiye'de bu zorunluluğa zamanla riayet edecek hale gelecek. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası dijital para alanında oldukça ciddi adımlar atıyor. Hatta üçüncü faz denemeleri başarıyla sonuçlanmış durumda…

Küresel piyasalarda yaşanan gelişmeler aslında dijital paraya olan yönelik sürecini de hızlandırıyor. Bu durumda Türkiye'nin de bu sürece adapte olacak şekilde kendini güncelleyerek kağıt paralardan vazgeçip dijital paralara geçme sürecini hızlandıracak gibi gözüküyor.

2030 yılına doğru artık kağıt paralar ortadan kalkacak ve dijital paralar öne çıkacak. Türkiye'de 500 TL'lik ya da 1000 TL'lik banknotların basılmıyor oluşu aslında bu yeni sürece yavaş yavaş hazırlıyor. Peki buradaki amaç ne?

Türkiye Dijital Paraya Geçmeye Hazır mı?

Kayıt dışı ekonomiyi azaltmayı sağlamak, para transfer sürecini dijital olarak daha kolay izlenebilir hale getirmek hedefleniyor. Şimdi de yapılanlara ve yapılacaklara göz atalım…

Avrupa Merkez Bankası 2019 yılında aldığı kararla 500 Euro'luk banknotların üretimini durdurdu. Ardından bir paylaşım yapıldı. 2026 yılında 200 Euro'luk banknotların da üretimden kaldırılacağı söylendi.

Türkiye'de buna benzeyen bir süreç yaşayabilir. Türkiye'de dijital bankacılık lisansları verilmeye başlandı. Geleneksel bankacılığa ket vuracak bir dönüşüm süreci şu andan başladı. Finansal teknolojilerdeki bu gelişme dijital paraların, hayatımıza daha hızlı dahil olmasını sağlayacak gibi gözüküyor.

 

Kaynak: Haber Merkezi