Ticaret Bakanlığı, sosyal medya platformlarında yapılan reklam faaliyetlerine yönelik denetimlerini artırdı. Bu kapsamda, 2023 ve 2024 yıllarında influencer reklamlarına yönelik sıkı bir denetim süreci yürütüldü. Bakanlık bünyesinde faaliyet gösteren Reklam Kurulu, son 1,5 yılda 50 sosyal medya hesabına idari yaptırım uyguladı ve toplamda 6 milyon 388 bin 802 TL para cezası kesildi.

Reklam Kurulu’nun Denetim Faaliyetleri

Ticaret Bakanligi Influencer Reklamlarina Siki Denetim Getirdi 6 Milyon Tl Para Ceza 1

Reklam Kurulu, influencer reklamlarına yönelik denetimlerde, sosyal medya üzerinden yapılan tanıtımları mercek altına aldı. Bu denetimler kapsamında, influencerların reklam paylaşımlarının açık ve anlaşılır bir şekilde belirtilmemesi gibi durumlar titizlikle incelendi. Mart 2022'de başlatılan Sosyal Medya Reklamlarının Yapay Zeka ile Taranması Projesi ile influencer paylaşımlarındaki reklam ifadesinin net olmama oranı %57’den %11’e düşürüldü.

Artan Şikayetler ve Uygulanan Yaptırımlar

Sosyal medya reklamlarına yönelik artan tüketici farkındalığı, bu konudaki şikayetlerin de çoğalmasına neden oldu. Uzmanlar tarafından incelenen tüketici şikayetleri, Reklam Kurulu’nun değerlendirmesine sunuldu. İncelenen şikayetlerde mevzuata aykırılık tespit edilen durumlarda gerekli idari yaptırımlar hızla devreye sokuldu. 2024'ün ilk yarısında 39 durdurma cezası ve 11 durdurma ile idari para cezası verildi.

Mevzuata Aykırı Reklamlara Yüksek Cezalar

Ticaret Bakanligi Influencer Reklamlarina Siki Denetim Getirdi 6 Milyon Tl Para Ceza 1-1

Reklam Kurulu, mevzuata aykırı reklamları durdurma ve idari para cezalarıyla cezalandırdı. 2023 yılında mevzuata aykırı reklam yapan bir influencera 347 bin 128 TL para cezası uygulanırken, bu tutar 2024'te 550 bin 59 TL’ye çıkarıldı. 2023’te 5 influencera toplam 1 milyon 352 bin 808 TL idari para cezası verilirken, 2024’ün ilk yarısında ise 11 influencera 5 milyon 35 bin 994 TL ceza kesildi. Böylece, 1,5 yıllık dönemde influencer reklamlarına yönelik toplam ceza miktarı 6 milyon 388 bin 802 TL oldu.

Sağlık Beyanları ve Örtülü Tanıtımlara Dikkat

Ticaret Bakanligi Influencer Reklamlarina Siki Denetim Getirdi 6 Milyon Tl Para Ceza

Ticaret Bakanlığı, influencerların sosyal medya paylaşımlarında, ürün ve hizmet reklamlarının açıkça belirtilmemesi, sağlık beyanı içeren ifadelerin kullanılması ve yasaklı ürünlerin tanıtımına yönelik içeriklerin paylaşılması gibi durumlara karşı da önlemler aldı. Bu tür mevzuata aykırı durumlar, influencerlara idari yaptırım uygulanmasına neden oldu.

Sonuç olarak, Ticaret Bakanlığı, influencer reklamlarını daha sıkı bir denetim altına alarak, sosyal medya platformlarındaki reklam faaliyetlerini düzenlemeye devam ediyor. Yüksek para cezaları ve idari yaptırımlar, bu alandaki yasa dışı faaliyetlerin önüne geçmek için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Kaynak: AA