26 Aralık tarihinde görülecek dava öncesi hazırlanan Bilirkişi Raporu, ihmaller zincirini de bir kez daha gözler önüne serdi. Rapora göre; Emre apartmanında hazırlanan proje ile uygulama farklı olmasına rağmen belediyeden izin alınmış, zemin etüt raporu hazırlanmamış, bina daha yapılırken ihmallerin üzerine inşa edilmiş.
Gaziantep’te 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Asrın Felaketi’nde yıkılan Emre Apartmanı, 49 kişiye mezar olmuştu. 2’si tutuklu 4 sanığın yargılandığı davada, 8 Ekim tarihinde görülen 6’ncı duruşmada Mahkeme Başkanı, Emre Apartmanı ile ilgili bilirkişi raporu hazırlanmasını talep ederek duruşmayı ertelemişti.
BİLİRKİŞİ RAPORU İHMALLER ZİNCİRİNİ ORTAYA KOYDU
26 Aralık’ta görülecek 7’nci duruşma öncesi 49 kişiye mezar olan Emre Apartmanı ile ilgili bilirkişi raporu hazırlandı. www.referansgazetesi.com.tr’nin detaylarına ulaştığı Bilirkişi Raporunda yer alan ifadeler, Emre Apartmanında yaşanan ihmaller zincirinin detaylarını da gözler önüne serdi.
ŞEHİTKAMİL BELEDİYESİ VE İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI KUSURLU
Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Aytek’in başkanlığında 5 uzman isim tarafından hazırlanan Bilirkişi Raporu, müteahhitler Ali E. ve Ahmet Y. ile adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Fennî Mesul ve Statik Proje Müellifi Nazmi T. ve daha sonra Fenni Mesul olan ve Projenin Mimarı Erol Ö.’nün yanı sıra İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi ile Şehitkamil Belediyesi’nin de ihmali olduğunu ortaya koydu.
İMO ONAYLADI, ŞEHİTKAMİL BELEDİYESİ İNŞAAT RUHSATI VERDİ
Bilirkişi Raporunda, projelendirme hataları ve yapımdan kaynaklanan tüm gerekçeler iş aşaması ve sorumluluk ilişkilendirmesi bölümünde ortaya konuldu. Raporda, “Eylül 1999 tarihinde 23804 sayılı resmi gazetede yayımlanan ve “3030 Sayılı Kanun Kapsamı Dışında Kalan Belediyeler Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” in 34. Maddesi “Yapı ruhsat işleri aşağıdaki koşullara göre yapılır.” başlığında “Yeni inşaat, ilave ve esaslı tadillerde; yapı ruhsatı almak için yapı sahipleri veya kanuni vekillerince, tapu kayıt örneği veya istisnai hallerde tapu kayıt örneği yerine geçen belgelerin eklendiği dilekçe ile başvurulur. Ayrıca, dilekçeye parselin durumunu belirleyen jeolojik rapor eklenir. Ayrıca, ilgili idare jeoloji ve/veya jeofizik mühendisi veya jeolog tarafından hazırlanan jeolojik etüd raporu ve zemin etüt raporu ister.” hükümlerine rağmen Statik Proje Müellifi zemin etüt raporu olmadan statik proje hesaplamıştır. İnşaat Mühendisleri Odası tarafından kontrol edilen statik proje hesapları zemin etüt raporu olmadan onaylanmıştır. Şehitkamil Belediyesi inşaat ruhsatı verirken zemin etüt raporu olmadan vermiştir” ifadeleri dikkat çekti.
STATİK PROJEDEKİ UYUMSUZLUĞA RAĞMEN ONAY VERİLMİŞ!
Bilirkişi Raporunda yer alan en dikkat çekici noktalardan biri de Statik Projedeki uyumsuzluklara rağmen projenin İnşaat Mühendisleri Odası ve Şehitkamil Belediyesi tarafından onaylanması konusu oldu. Raporda, “Statik proje kendi içinde uyumsuz olmasına rağmen İnşaat Mühendisleri Odası ve Şehitkamil Belediyesi tarafından onaylanmıştır. Bilirkişi raporunda statik projedeki uyumsuzluklar aşağıdaki şekilde sıralanmıştır.
- Mütemadi temel açılım paftalarının (temel adı, temel kesidi ve donatı yerleşimi, etriye açılımları ve yerleşimleri, kolon filiz donatıları.. vb) kiriş açılım paftalarının (kiriş donatılarını, yerleşimini vs) verilmemesi,
- Betonarme uygulama projesinin kolon aplikasyon planı ve betonarme hesap raporunun kolon donatı tablosu verileri incelendiğinde, bazı kolonlarda belirtilen donatı çapı ve aralıklarının proje hesap raporunda belirtilenler ile aynı olmaması,
- Betonarme uygulama projesi (statik proje) hesap raporu ile paftanın lejantı üzerinde yazılan malzeme sınıfında uyumsuzluk olduğu, statik hesaplar BS20 (C20) beton sınıfına göre yapıldığı, pafta lejantı üzerinde beton sınıfının BS225 (C18) olarak görüldüğü, ayrıca pafta içerisinde hem BS20, hem de BS225 olarak görüldüğü, ancak binanın bütün statik hesaplarının BS20 (C20) beton sınıfına göre yapıldığı, inşaat alanında dikkate alınacak beton sınıfının BS20(C20) olması gerektiği.
Sonuç olarak; yapının yürürlükteki standartlara ve statik projesine uygun bir şekilde inşa edilmediği, yapının inşasından sorumlu olan; yapı inşası başlarken görev alan müteahhit ve yapı inşasının devamında görev alan ikinci müteahhitin, fenni mesulün, yapının beton, kalıp ve demir işçiliğinde görev alan kişilerin, yapının projeye uygun olarak yapılıp yapılmadığını kontrol etme sorumluluğu olan proje müelliflerinin ve ilgili personellerin, kamu kurum ve yetkililerinin, birbiriyle uyumlu olmayan statik hesap raporu ve statik projeyi onaylayan; ayrıca yine birbirleriyle uyumlu olmayan statik proje ve mimari projeyi onaylayan kurum yetkililerinin kusurlu olduğu değerlendirilmiştir” ifadelerine yer verildi.