Gaziantep Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Karayılan, katıldığı bir programda kent tarımı, zirai don, hayvancılık ve firmalara yönelik denetimleri anlattı.
ÜRETİCİLERE ÇKS UYARISI
Gaziantep Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Karayılan, “Kentimizde ÇKS’de kayıtlı 43 bin 750 çiftçimiz bulunuyor. ÇKS, bizim için olmazsa olmazdır. Zirai Don olayında da bunu yakından görmüş olduk. Sayın Cumhurbaşkanımızın da yaptığı açıklamada ÇKS’ye kayıtlı olmak şartıyla Zirai Don nedeniyle ortaya çıkan zarar tanzim edilecek. Dolayısıyla ÇKS kaydı bulunmayan çiftçilerimize de çağrıda bulunuyorum.”
STARETJİK ÜRÜNLERİ ÖNE ÇIKARMALIYIZ
Karayılan, “Gaziantep’te ihracatta 5 ürünümüz ön plana çıkıyor. Bunlar Makarna, İrmik, Antep Fıstığı, Bitkisel ve Şekerleme ürünlerinden öndeyiz. Bu ürünlerde Türkiye’nin ihtiyacının yüzde 11’ini karşılıyoruz. Türkiye’de ilk sıradayız. Stratejik ürünlerin ön planda olması gerektiğini düşünüyorum. Gaziantep’te dönem dönem kuraklık yaşanması nedeniyle dikili tarım arazileri öne çıkıyor. Yeni Anayasa ile birlikte dikili arazilerde yüzde 6’nin altındaki bölümlerde ağaç dikimini önlüyoruz. Stratejik ürünlerle ilgili sorun yaşanmaması için böyle bir karar alındı. Gaziantep’te stratejik ürünleri ön plana çıkarmalıyız.”
ET FİYATLARINDA ARTIŞ!
“Gaziantep’te hayvan varlığı açısından hiçbir problemimiz yok” diye Karayılan, “Kurbanlık hayvan sayısı ile ilgili ciddi bir sayıya erişmiş durumdayız. Kurban Bayramı’nda da hayvan sayısı ile hiçbir sorun yaşamayacağız. Et fiyatlarına değinen Karayılan, “Etin kilogram fiyatı karkas kesim için söylüyorum pahalı değil. Yetiştiriciden çıktıktan sonra market raflarına ulaşıncaya kadar fiyatlar kat be kat artıyor. Marketlerde tüketicinin karşısına et fiyatları 600 ila 1000 TL arasında değişen fiyatlara çıkıyor. Ticaret ve Maliye Bakanlıklarının konuya el atması gerekiyor.”
18 FİRMA HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU
Gaziantep’te son bir yılda yapılan denetim ve ceza kesilen firma sayısına ilişkin açıklamalarda bulunan Karayılan, “Son bir yıl içinde 3 bin 321 tane numune alımı gerçekleştirdik, 30 bin denetim yaptık. 3 bin numune içinden 241 tanesi olumsuz çıktı. 890 işletme ile ilgili eksiklerin giderilmesi ile ilgili tutanak tuttuk. 240 işletmeye yaklaşık 36 milyon TL ceza kesildi. Bizim amacımız ceza yazmak değil. İşletmelerinizi daha iyi ve daha hijyenli hale getirmenizi istiyoruz. İşletmeleri birinci aşamada uyarıyoruz. İkinci aşamada tutanak tutuyor, anca üçüncü aşamada cezai işlem uyguluyoruz. Öte yandan insan sağlığını tehlikeye düşüren 18 işletme ile ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduk. İnsan sağlığı ile ilgili birilerinin kastı olmasın.”
GAZİANTEP’TE BİR FİRMAYA 2,8 MİLYON TL CEZA KESİLDİ
Taklit ve Tağşiş yapan firmalarla ilgili açıklamalarını sürdüren Karayılan, “Bu firmalara çoğu zaman toplam cirosunun yüzde 1’ine kadar cezai işlem uyguluyoruz. Şu anda firmaların bazıların tek seferde yaklaşık 14 milyon TL ceza yazabilecek yetkimiz var. Geçtiğimiz günlerde bir firmamız 2,8 milyon TL ceza yazdık. Taklit ve Tağşiş yapan firmalara cezai işlem uyguluyoruz, ürünlerin toplatılması için resmi yazı yazıyoruz ve imha ediyoruz” dedi.