Mısır, ekonomik krizle boğuşurken, ülkenin en güzel kıyı bölgelerinden biri olan Ras El-Hekma’yı Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) sattı. Mısır Serbest Bölgeler Yönetimi Genel Müdürü Hüssam Heiba, Ras El-Hekma bölgesinin geliştirilmesi için BAE’den bir konsorsiyumla anlaştıklarını duyurdu. Projenin 22 milyar dolara mal olacağı ve yerli ve yabancı firmaların katılacağı belirtildi.
Ras El-Hekma, Mısır’ın başkenti Kahire’nin yaklaşık 350 kilometre kuzeybatısında, Akdeniz kıyısında bulunan bir turistik kasaba. Bölge, doğal güzellikleri, kumsalları ve tarihi yerleriyle ünlü. BAE konsorsiyumunun, bölgeyi bir tatil merkezi haline getirmeyi planladığı ifade ediliyor.
Mısır İmar Bakanlığı ile BAE Maliye Bakanlığı arasında yürütülecek olan proje, Bloomberg tarafından ilk kez gündeme getirilmişti. Habere göre, Abu Dabi, Mısır’ın kuzey kıyısındaki arazileri satın almak ve geliştirmek için görüşmelerde bulunuyordu. Mısır hükümeti, haberleri doğruladı ve sözleşmenin imzalanmak üzere olduğunu açıkladı.
Muhalefet Tepkili
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, ülkenin yaşadığı ciddi döviz sıkıntısı yüzünden zor günler geçiriyor. Sisi, döviz kazanmak için ülkenin kaynaklarını ve topraklarını satmakla suçlanıyor. Ras El-Hekma’nın satışı da muhalifler tarafından sert bir şekilde eleştiriliyor.
Muhalifler, Ras El-Hekma’nın Mısır’ın milli mirası olduğunu ve satılamayacağını savunuyor. Bölgenin BAE’ye peşkeş çekildiğini öne süren muhalifler, Sisi’yi vatan hainliğiyle itham ediyor.
Sosyal medyada da Ras El-Hekma’nın satışına tepkiler yağdı. Emekli bir güvenlik yetkilisi olan Hisham Sabri, satılan bölgeyi “yeryüzündeki cennet” olarak tanımlayarak, Sisi’yi felaketlere sürüklemekle suçladı. Sinema oyuncusu Amr Waked ise, Sisi’ye “Burayı satmanıza kim izin verdi, burası annenizin ya da babanızın özel mülkü mü?” diye sordu.
Mısır Ekonomisi Çöktü
Mısır, son yıllarda ciddi bir ekonomik krizle karşı karşıya. Ülkenin ulusal para birimi, son bir yıl içinde karaborsada ABD doları karşısında yüzde 50 değer kaybetti. Mısır, döviz rezervlerini artırmak için Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) 10 milyar dolarlık yeni bir kredi talep etti. IMF heyeti, ülkeye yaptığı iki haftalık ziyareti dün tamamladı.
Mısır’ın nüfusu 109 milyonu aştı. Ülkede enflasyon yüzde 40’ın üzerinde seyrediyor. Halkın yarısından fazlası açlık sınırının altında bir gelirle yaşıyor. Sisi’nin son 10 yıllık iktidarı döneminde Mısır’ın dış borcu 164 milyar dolara çıktı. Merkez Bankası’nda 34 milyar dolar döviz rezervi kalan Mısır’ın bu yıl 40 milyar dolar borç ödemesi gerekiyor.