Avukat Mücahit Küçük, bu durumla ilgili dikkat edilmesi gerekenleri ve önlemleri anlattı.

PROFORMA FİYATLAR VE GERÇEK FİYATLAR ARASINDAKİ FARK

Avukat Mücahit Küçük, sıfır araç alacak vatandaşları uyarmak için önemli bilgiler paylaştı. Proforma faturaların bir teklif niteliğinde olduğunu ve gerçek fatura yerine geçmediğini belirten Küçük, son dönemde sıfır araç alacak kişilerden bayilerin, alım sırasında kararlaştırılan bedelden daha fazla para talep etmeye başladığı yönünde artan şikayetler olduğunu dile getirdi.

GERÇEK FİYAT ARTIŞI TALEPLERİ

Avukat Küçük, sıfır araç satan bayilerin, araç satışı yapılan tarihe kadar geçen sürede aracın fiyatının artması gerekçesiyle vatandaşlardan anlaşılan bedelden farklı bir bedel talep etmeye başladıklarını ifade etti. Bazı durumlarda ise istenilen fiyat farkının ödenmemesi halinde aracın teslim edilmediğini vurguladı.

PROFORMA FATURA VE GERÇEK BELGE ARASINDAKİ FARK

Küçük, proforma faturanın gerçek bir fatura olmadığını ve müşteriye sunulan bir teklif niteliğinde olduğunu belirtti. Proforma faturanın, işlem gerçekleşmeden önce müşteriye sunulan ve gelecekteki bir satışın veya işlemin koşullarını ve ayrıntılarını özetleyen bir belge olduğunu açıkladı.

UYARILAR VE ÖNERİLER

Avukat Mücahit Küçük, sıfır araç alırken vatandaşların proforma fatura yerine gerçek faturayı alması gerektiğini vurguladı. Proforma faturanın hukuki niteliğinin gerçek bir fatura kadar yüksek olmadığını belirten Küçük, bu nedenle fiyat artışlarının ve olası sıkıntıların önüne geçmek için gerçek faturanın alınması gerektiğini ifade etti.

VATANDAŞLARA ÖNERİLER

Avukat Küçük, vatandaşların sıfır araç alırken proforma fatura yerine gerçek faturayı alarak işlem yapmalarını tavsiye etti. Gerçek faturanın kesilmesinden sonra meydana gelebilecek fiyat artışlarının vatandaşları ilgilendirmeyeceğini ve bayilerin faturaya göre teslim yapması gerektiğini sözlerine ekledi. Bu sayede olası uyuşmazlıkların da önüne geçilmiş olacak.

Kaynak: İHA