ÖRGÜTLENME KONUSUNDA BÜYÜK SIKINTILAR YAŞANIYOR

Türkiye’de örgütlenme konusunda büyük sıkıntılar yaşandığını ifade eden Sarıca, “İşçilerin ve emekçilerin çalıştığı iş yerlerine girip sendikayı anlatmak çok zor. Bu olmayınca bir arpa boyu yol alınamıyordu. Şu anda Organize Sanayi Bölgesi’nde çeşitli firmalarda çalışan ve işveren arasında ücret konusunda bir anlaşmazlık olduğunu görüyoruz. Bu da toplu iş bırakma ve eylemlere neden oluyor. Bu çalışma hayatının dinamiklerine zarar veriyor. Halbuki bu fabrikalarda sendikal örgütlenme olsaydı, işveren işçiler yerine sadece sendika ile muhatap olacaktı. Bu şekilde sorunlar ve problemler daha hızlı çözülebilirdi” dedi.

BU SİSTEM İLE BİR NOKTAYA VARILAMAZ

Bireysel olarak hiçbir kazanç elde edilemeyeceğini kaydeden Sarıca, “Eylemler sonucunda eyleme katılanların iş sözleşmelerinin fesih edildiğini görüyoruz. Bir şekilde sonuç işverenin dediği noktaya geliyor. Bu sistem ile bir noktaya varılamaz. Sendikanın bir öcü olmadığını, sendikanın  ve sendikalı olmanın bir Anayasal hak olduğunu farkına varması lazım. Cumhuriyetin temel taşı olarak değerlendirilen sendikalaşmayı büyütmek yerine küçültüyorlar” ifadelerini kullandı.

SENDİKAYA OLAN BAKIŞ AÇISI DEĞİŞMELİ

Sendikalara bakış açısının değişmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Sarıca, “Bir kişi işe başladığında nasıl sigortalı oluyorsa aynı şekilde sendikalı da olması gerekiyor. Bu çok zor bir şey değil ve uygulanabilir. Yurt dışına ihracat yapan firmaların işçi ve emekçi eylemleri ile uğraşmaması gerekiyor. Yurt dışında iş yaptığı başka bir firma bu tür eylemleri duysa neler bir daha alışveriş yapar mı?” sorusunu sordu.

DÜNYA ARTIK BİR KÖY GİBİ

Sarıca, “Dünya artık bir köy gibi. Dolayısıyla Avrupa’daki normların ülkemizde de uygulanması lazım. Sendikal örgütlenmesi tamamlanmış, toplu sözleşme ile üretimini ve çalışma hayatını dizayn eden firmalarda mevcut. Bu gibi yerlerde neden eylemler yapılmıyorsa sendikanın olmadığı yerlerde eylem yapılıyor. Bunun sorgulanması lazım” açıklamasında bulundu.

EMEK EN KUTSAL DEĞERDİR

Türk İş Gaziantep İl Temsilcisi ve Koop İş Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Mehmet Akif Sarıca, konuşmasını şöyle bitirdi: “Sendikanın bir işletmeyi küçülten, iş vereni yoran mantığından uzaklaşılıp üretimi, kaliteyi artıran, kurumsallaşmanın önündeki engelleri kaldıran bir aktör olarak görünmesi gerekiyor. Emek en kutsal değerdir. En kutsal değerin alın teri kurumadan hak ettiği ücretin verilmesi lazım.”

Muhabir: MEHMET FENER