Sürecin şeffaf ilerlemediğinin altını çizen Mimarlar Odası Gaziantep Şubesi Eski Başkanı H. Özgür, “Endişe ile takip ediyoruz” ifadelerini kullandı. İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Burkay Güçyetmez, ise  “Bina yıkımlarının daha kontrollü, denetimli ve insan hayatını riske atmayacak şekilde yapılması lazım” dedi.

Depremde zarar gören binaların yıkımında ilk kaza Nisan ayında Oğuzeli’nde meydana gelmişti. Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7.7 ve Elbistan merkezli 7.6'lık iki büyük depremde hasar alan Yakacık mahallesindeki cami minaresi yıkımında Minare kepçenin üzerine devrilmesi sonucu operatör hayatını kaybetmişti.

ELİMİZDE HİÇ BİLGİ YOK

Girişken, “Binevlerdeki facia gerçekleştiğinde sürecin şeffaf ilerlemediğini gördük ve yıkımların nasıl ihale edildiğini ve denetlendiğini kamuoyuna hiç kimse açıklamıyor. Binaların yıkılması hakkındaki yönetmelik hükümlerine ne kadar uyuluyor, yıkım planları var mı? varsa kim denetliyor? Bunlar dair elimizde hiç bilgi yok” ifadelerini kullandı.

DAHA FAZLA FACİA OLMASINDAN KORKUYORUZ

Binlerce binanın yıkıldığı süreçte sorunların çıkacağını kaydeden Girişken, “Her şeyin kusursuz olma şansı yok. Ama artık daha fazla facia olmasından korkuyoruz. Önlemlerin yeterli olup olmadığına dair bile açıklama yapılmıyor. Süreç şeffaf ilerlemiyor. Meslek odalarının işin içerisine dahil edilip edilmediğini bilmiyoruz. Sadece kepçe operatörlerimizi değil, yıkılacak binaların çevresinde yaşayan insanlarında can güvenliği tehlikeye atılıyor” şeklinde konuştu.

Editör: Aylin Cıkcık