Artan maliyetlerini ürünlere yansıtamadıklarını söyleyen Gaziantep Helvacılar ve Dondurmacılar Odası Başkanı Emin Özlü,“Bu zorlu şartlarda esnaflarımız fedakarlık yaparak ayakta kalıyoruz. Kazançtan kısıyor, iş yerinde ailesi ile birlikte çalışıyor, yani her şeyden kısarak çarkı döndürmeye çalışıyor” dedi.

İKLİME GÖRE ÜRÜN YAPIP SATIYORUZ

Dondurma sezonunun kapandığını dile getiren Özlü, esnafın helva ve tatlı sezonuna hazırlandığının altını çizdi. “Yaz ayında havaların sıcak gitmesi sonucunda satışlarımız yüzleri güldürdü. Gaziantepliler artık dondurmayı bir tatlı olarak görmeye başladı. Gaziantep Helvacılar ve Dondurmacılar Odası olarak bunun için çok uğraştık. Yaz ayında havaların sıcak olduğunda nasıl dondurma satılıyorsa kış ayında da havalar soğuk olursa tatlı satılır, yoksa satılmıyor. Yani iklime göre ürün yapıp satıyoruz” ifadelerini kullandı.

FISTIK KIRMIZI ÇİZGİMİZ HALİNE GELDİ

Girdi maliyetlerinde herhangi bir artışın olmadığına dikkat çeken Özlü, “Türkiye şeker ürünlerinde indirime gitti. Bu indirimin esnafa faydası olacak. Dolar artmadığı sürece ham maddelerimizde bir değişiklik olmaz, ama dolardaki ani bir kıpırdanma olursa ham maddelerimizin fiyatları da yükseliyor. Doğrudan ve dolaylı olarak dövizden etkileniyoruz. İç fıstığı konuşmaya bile gerek yok. Artık kırmızı çizgimiz haline geldi. Fıstık rekolte az da olsa çok da olsa fiyatı yükseliyor” tespitinde bulundu.

GELİR AZALIYOR, GİDER HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Kiraların yükselmesine sitem eden Özlü, “Mülk sahipleri ilk önce kendi vicdanlarıyla muhasebe yapsın. 5 bin liralık kirayı 15 bin lira yaptı. Kazancımızın yüzde 40’ı kiraya gidiyor, işin içine işçilik, elektrik ve diğer girdileri de hesaplarsak bu oran yüzde 60-70’i buluyor. Kısacası gelir azalıyor, gider her geçen gün artıyor” şeklinde konuştu.

Editör: Aylin Cıkcık