"Marmara kıyısında, denize 10-15 km yakın bir mesafedeysen kıyametin içindesin demektir" diyen Görür, İstanbul'un nüfusunun 20 milyona dayandığını ve bu durumda 7 ve üzeri bir depremin büyük bir felakete yol açabileceğini vurguladı.

Naci Görür, Hürriyet'e verdiği röportajda, Türkiye'nin aktif faylarla çevrili olduğuna dikkat çekerek, beklenen İstanbul depreminin büyüklüğünü 7 ve altında olursa nispeten daha az zarar olabileceğini, ancak 7 ve üzeri bir depremin kıyamet gibi etkiler yaratacağını söyledi. Görür, "İstanbul nüfusu 20 milyona dayanmış, gecekondu mantığı ile inşa edilmiş bu hali ile 7 ve üzeri bir depreme yakalanırsa, kıyamet olur" ifadelerini kullandı.

ANADOLU VE KUMBURGAZ FAYLARI

Adaların güneyindeki fay kırılırsa Anadolu Yakası, Kumburgaz fayı kırılırsa Avrupa Yakası'nın ağırlıklı olarak etkileneceğini belirten Görür, Avrupa Yakası'nın zemin yapısının görece daha kötü olduğunu vurguladı. "Avrupa yakasında zemin genellikle kötü, Anadolu yakasında ise göreceli iyidir" dedi.

YAPILARIN ÖNEMİ

Görür, depremin merkezi üssünün Marmara kıyısında, denize 10-15 km yakın bir mesafede olmasının büyük bir risk oluşturduğunu belirtti. Ancak yapıların durumu da en az bu kadar önemlidir. Yönetmeliğe uygun, kaçağı olmayan, iyi mühendislik hizmeti alınarak yapılmış binalarda yaşayanların sağ çıkma olasılığının yüksek olduğunu söyledi. "En kötü noktada otursan bile eğer yönetmeliğe uygun, kaçağı olmayan, iyi bir mühendislik hizmeti alınarak yani demiri, betonu açısından kaliteden taviz verilmeden yapılmış bir binada yaşıyorsan o evden sağ çıkma olasılığın çok yüksek" dedi.

TOPLUMSAL SORUMLULUK VE HAREKET PLANLARI

Naci Görür, deprem konusundaki uyarılarını ciddiye almayanlara da yanıt verdi: "Yani saygı duyuyorum kendi düşüncesi ama bu insanları pek ciddiye alamıyorum." Avrupa Yakası'nda zeminin kötü olduğunu ve burada oturanların daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı. "Her an her yerde olabilecek bir depremi az hasar ya da hasarsız atlatmak ancak dirençli yerleşimler kurulması ile mümkündür" diye ekledi.

BEKLENEN DEPREMİN ETKİLERİ VE ÖNLEMLER

Görür, depremin etkilerinin minimize edilmesi için toplumun bilinçli olması gerektiğini ve yapı denetimlerinin sıkı bir şekilde yapılması gerektiğini söyledi. "O zaman sesini çıkaracaksın, mahkemeye gideceksin, devletten, belediyelerden, yetkililerden hesap soracaksın. Yapmıyor mu? Oy vermeyeceksin… Ölmek istemiyorsan durum bu" diyerek, vatandaşlara sorumluluklarını hatırlattı.

Kaynak: medyatava