Millî İstihbarat Akademisi, Türkiye’nin istihbarat ve güvenlik alanındaki bilimsel çalışmalarına katkı sunmak amacıyla kurulmuş bir akademik kurumdur. Akademi, üniversite yapılanması şeklinde faaliyet göstermekte ve alanlarında uzman akademisyenler tarafından verilen derslerle yüksek lisans ve doktora eğitimi sunmaktadır.

Akademi, 2024 yılı güz döneminde ilk kez öğrenci alacak ve başvuru takvimi nisan ayında resmi internet sitesinden duyurulacaktır. Akademiye başvurmak isteyen adayların, üniversitelerin en az dört yıllık örgün eğitim veren ilgili lisans programlarından mezun olmaları ve başvuru koşullarını karşılamaları gerekmektedir.

Akademi bünyesinde açılacak olan programlar ise şunlardır:

•İstihbarat ve Güvenlik Enstitüsü: İstihbarat kuramı ve tarihi, araştırma metodolojisi, istihbarat analizi, istihbarat yönetimi, istihbarat etiği, istihbarat hukuku, istihbarat psikolojisi, istihbarat sosyolojisi, istihbarat ekonomisi, istihbarat teknolojisi gibi konularda eğitim veren bir enstitüdür.

•Bölge Çalışmaları Enstitüsü: Türkiye’nin çevresindeki bölgeleri ve bu bölgelerdeki siyasi, ekonomik, sosyal, kültürel, tarihi, dini, etnik, coğrafi ve stratejik dinamikleri inceleyen bir enstitüdür.

•Siber Güvenlik ve Kriptoloji Enstitüsü: Siber güvenlik, kriptoloji, siber istihbarat, siber savunma, siber saldırı, siber suç, siber terörizm, siber diplomasi, siber hukuk, siber etik gibi konularda eğitim veren bir enstitüdür.

•Uydu-Uzay Sistemleri Enstitüsü: Uydu ve uzay sistemleri, uzay istihbaratı, uzay güvenliği, uzay politikası, uzay hukuku, uzay etiği, uzay teknolojisi, uzay bilimi gibi konularda eğitim veren bir enstitüdür.

•Yapay Zeka ve Veri Analitiği Enstitüsü: Yapay zeka, veri analitiği, makine öğrenmesi, derin öğrenme, doğal dil işleme, bilgisayar görüşü, ses tanıma, duygu analizi, sosyal medya analizi, biyometrik tanıma, nesne tanıma, görüntü işleme gibi konularda eğitim veren bir enstitüdür.

Akademinin temel faaliyet alanlarından bir diğeri de bilimsel araştırmalar yapmak, Ar-Ge projeleri geliştirmek ve yürütmektir. Türkiye’nin stratejik önceliklerini ve hedeflerini göz önünde bulundurarak istihbarat ve güvenlik alanlarında araştırmalar yapılması ve projeler üretilmesi, bu alanlarda çalışan akademisyenlerin ortak bir platformda buluşmasını sağlayacak nitelikte ulusal ve uluslararası düzeylerde çalıştay, seminer, konferans, kongre gibi organizasyonların düzenlenmesi hedeflenmektedir.

Milli İstihbarat Akademisi, Türkiye’yi ilgilendiren kritik konularda rapor, analiz vb. yayınlar yaparak kamuoyunu ve karar alıcıları bilgilendirmeyi ve farkındalık yaratmayı da amaçlamaktadır.

Millî İstihbarat Akademisi yürüttüğü eğitim ve bilimsel araştırma faaliyetleri ile istihbarat ve güvenlik alanında bilimsel bilgi üreterek bu birikimi uluslararası literatüre aktarmayı ve bu süreçte Türkiye’de nitelikli ve dünya ile entegre bir istihbarat çalışmaları topluluğu oluşturmayı planlamaktadır. Akademi aynı zamanda Türkiye’de istihbarat alanının bir bilim dalı olarak yerleştirilmesi ve geliştirilmesine katkı sunmayı hedeflemektedir.

Editör: Ahmet Yavuz