74 yaşındaki Kral, hastanede tedavi görüyor ve durumu belirsiz. Tahtın varisi Prens William’ın hazırlıkları devam ediyor. Kralın vefatı halinde uygulanacak “Menai Köprüsü Operasyonu” ise merak konusu oldu. İşte bu operasyonun detayları ve tahtın geleceği hakkında bilmeniz gerekenler…

Kral Charles’ın Sağlık Durumu

Kral Charles’ın Sağlık Durumu

Kraliçe Elizabeth’in 2022 yılında hayatını kaybetmesinin ardından, oğlu 3. Charles kral olarak tahta geçti. Ancak Kral Charles’ın sağlığı da pek iyi değildi. Geçtiğimiz günlerde prostat büyümesi şikayetiyle hastaneye kaldırılan Kral’ın, prostat kanseri olduğu ortaya çıktı. Buckingham Sarayı, Kral’ın tedavi gördüğünü ve durumunun belirsiz olduğunu açıkladı.

Tahtın Varisi Prens William

Tahtın Varisi Prens William

Kral Charles’ın sağlık durumu nedeniyle, tahtın geleceği de gündeme geldi. Kral’ın ölümü halinde, tahtın varisi olan oğlu Prens William kral olacak. Prens William, babasının vefatından sonra aylar sonra taç giyme töreniyle resmen kral ilan edilecek. Ancak Kral Charles öldüğü anda, Prens William yeni Kral olarak kabul edilecek. Prens William, aynı gün ulusa seslenecek ve hükümetle işbirliği içinde olacak.

Menai Köprüsü Operasyonu

 Menai Köprüsü Operasyonu

Kral Charles’ın ölümü ve cenazesine ilişkin planlar, “Menai Köprüsü Operasyonu” adıyla hazırlandı. Bu operasyonun adı, Galler’de bulunan bir asma köprüden geliyor. Bu operasyon, Kraliçe Elizabeth’in ölümünde uygulanan "Londra Köprüsü Operasyonu"na çok benziyor. Bu operasyona göre, Kral Charles’ın ölümü şöyle duyurulacak:

Önce Kral’ın ailesi ve başbakan haberdar edilecek

Önce Kral’ın Ailesi Ve Başbakan Haberdar Edilecek

Sonra haber, Kral Charles’ın devlet başkanı olduğu İngiliz Milletler Topluluğu ülkelerine ve basın kuruluşlarına iletilecek.

Daha sonra Buckingham Sarayı’nın kapısına Kral’ın ölümünü bildiren bir not asılacak. Bayraklar yarıya indirilecek.

Kral Charles’ın naaşı, Buckingham Sarayı’nın taht odasından Westminster Hall’a nakledilecek. Burada halkın ziyaretine açılacak. Kral’ın cenaze töreni, ölümünden yaklaşık dokuz gün sonra yapılacak. Kraliçe’nin cenaze töreni ise ölümünden 11 gün sonra yapılmıştı. Kral Charles’ın cenazesi, Windsor Kalesi’nde bulunan Kral George VI Anıt Şapeli’nde, “kraliyet mezarlığına” gömülecek.

Muhabir: MEHMET FENER