Ocak ayı içinde ANESİAD  (Anadolu esnaf ve işadamları derneğinin) organizasyonu ile Katarda düzenlenen Katar ticaret fuarına katıldım.

Bu geziye katılmaktaki amacım, Katarın tarihi ve kültürel yerlerini merakım, yine Katar’ın dünyadaki gelişenticaret hacmi ve ülkemizin Katar’la şu an ki ve geliştirilebilecek ticari hacmini işadamı arkadaşlarımla değerlendirmekti.

Üç günlük ziyarette birçok görüşmeler yapıldı. Bu görüşmelerin en önemlilerinde biri Katar büyükelçimiz Fikret Özer, Katar ticaret müşaviri Burak Güreşçi ve Katar Türk işadamları derneği yetkilileri, program dâhilinde kaldığımız otele gelerek katar hakkında geniş ve ayrıntılı bilgiler vermeleriydi. Bu bilgiler, katılımcılarca benimsense de, katarın yerel çalışma ortamı çok ta cazip gelmemişti.

KATAR HAKKINDA

Katar 2,5 milyon nüfusu, kişi başı 90.000 Euro geliriyle dünyanın ilgisini üzerine çekiyor. Batılı yatırımcıların Katarlı şirketlerle ortaklığı sonucu inşaat alanında büyük projeler yapılmış ve başkent Doha yüksek katlı, farklı mimarisiyle cazibe merkezi haline gelmiştir.

Katarlı yerli nüfusun az olması ve hizmet işlerinin yaptırılması gerekliliği neticesinde, az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin vatandaşları tarafından bu ülkeye çok fazla işçi gelmesine sebep olmuştur. Yabancı işçilerin oranı % 87 civarındadır. Hal böyle olunca resmi dili Arapça olan bu ülkede daha çok İngilizce konuşulması genel dil olarak tercih edilmiştir.

KÜLTÜR

Katar yeni binaların yanında, çarşısıyla da turistlerin ilgisini çekiyor. Şehir meydanındaki kapalı çarşı benzeri çarşısı, yapımı eski olmamasına rağmen, dar sokaklarıylaeski bedestenlere benzetilerek yapılan mimarisiyle hoş bir görüntü oluşturmuş. Ayrıca gece geç saatlere kadar bu dükkânların açık olması ve sokaklarda düzenlenen, sıra gecelerini andıran gösteriler etkinlik olarak güzel bir seyir keyfi sunuyor.

Yine 82 milyon harcanarak deniz kenarında bölgeye uygun imar edilerek “katara kulturalvillage” ismi verilmiş olan kültürel köy, otantik görünümüyle gezilecek yerler arasına katılmıştır.

Katara’da Ortadoğu’nun en kusursuz ve dünyanın en meşhur yemek sanatlarının bulunduğu çok başarılı restoranlar yer alıyor. Fransız, Hint, Türk, Mısır, Filistin ve Ermeni lokantaları bu bölgenin önde gelen restoranları arasındadır.

Ayrıca ana katara bölgesinde el yapımı eşyaların satıldığı bir pazar, kitap pazarı, medya merkezi, birçok akademik tesisler, kafeler, yeşil alanlar, bilgi merkezleri ve özel plaj bölgesi de verilen hizmetler arasında yer alıyor. 

Bu bilgilerden yola çıkıldığında Katar da insanların aradığı ne varsa ulaşabildiği sonucu çıkıyor. Çünkü Cuma namazı kıldığımız muhammedabdulvahap camiinde ne kadar feyz aldımsa, kaldığımız otelin yanında bulunangece kulübünün olması ve gecenin ilerleyen saatlerine kadar orada insanların çevreyi rahatsız etmelerine ses çıkarmamış olmaları beni o kadar rahatsız etmişti.

KAZANILAN DOSTLUK

Belki de en çok memnun olduğum nokta, orada kazandığım dostluk olmuştur. Hem aynı kafiledeki arkadaşlarımla hem de orada yaşayan diğer arkadaşlarla geçirdiğim kıymetli zaman, benim için gezinin en kıymetli anları olmuştur. Bu kıymetli zaman için arkadaşlarıma, özellikle de ANESİAD başkanı Niyazi beye ve bölge temsilcisi üyelerine teşekkür ediyorum. Bu muhabbetleri dostlukları daim olsun inşallah.

Bu geziyi özetleyecek olursam katarın daha çok üretime yatırım yapmasının onlara faydalı olacağını düşünüyorum. Şu anda yapmış oldukları dış ülkelerdeki ortaklıklar, kısa vade de karlı bir yatırım olarak düşünülebilir. Fakat bir ülkenin en büyük başarısını, kendi kendine yetmesi olarak değerlendirenlerdenim.

Ülkemizin en büyük kazançlarından biri de budur. Kendi kendine yeten ender ülkelerden biri olması, yani dışa bağımlılıktan kurtulması bizim en büyük başarımızdır.

Ülkemizi bu duruma getiren ecdada vebu çalışmalarda emeği geçen tüm ilgililere teşekkür ediyorum. Bu ülkenin vatandaşı olduğum için de rabbime şükürler ediyorum. Ülkemizi daha ileriye taşımak ta inşallah bizlerin ve çocuklarımızın en büyük hedefi olacaktır. Rabbim bu uğurda maddi ve manevi çalışmalarımızı bereketlendirsin inşallah.