Ülke genelinde neredeyse her sektörde kalifiye eleman sorununun yaşandığını vurgulayan BESO Başkanı Mehmet Sıddık Çiftçi, İLKHA muhabirine bu sorunun her geçen gün arttığını anlattı.

MEHMET SIDDIK ÇİFTÇİ

vbnmvb

Nitelikli iş gücünün önemli aktörlerinden olan kalifiye eleman sorununun ülke genelinde olduğu gibi Batman'da da sıkıntılara neden olduğunu belirten Çiftçi, bu durumun pek çok iş kolunun geleceğini, üretimi adeta tehdit ettiğini kaydetti.

Kalifiye eleman yetiştirmede ortaokul yaşından itibaren başlanılması gerektiğine işaret eden Çiftçi, hükümet yetkilileri başta olmak üzere bu konuda herkese önemli görevlerin düştüğünü söyledi.

Esnafın, tüccarların kalifiye eleman bulma konusunda çok sıkıntı çektiklerini belirten Çiftçi, bu sorunun ülke genelinde olduğu gibi Batman'da da çok fazla hissedildiğini söyledi.

"ORTAOKUL YAŞINDAN İTİBAREN ÇOCUKLARIMIZI ZANAATA YÖNLENDİRMELİYİZ"

Kalifiye elemanın ciddi bir ihtiyaç olduğunu vurgulayan Çiftçi, "Zanaatkâr geleneğinden gelme olarak ortaokul yaşlarından itibaren çocuklarımızı zanaata yönlendirmemiz lazım. Velilerimiz, öğretmenlerimiz, çocukların yeteneğine göre onları bir mesleğe yönlendirmelidir. Hafta sonları, yaz tatillerinde çocuklarımızı bir zanaata verelim ki orada bir meslek öğrensinler, hayatı, işi öğrensinler. Bu bir zulüm değil, tam aksine çocuklar için bir gelecektir." dedi.

"GENÇ NÜFUSU DOĞRU KANALİZE EDEBİLİRSEK ÇOK GÜZEL BAŞARILAR ELDE EDERİZ"

Ticaret Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Esnaf ve Sanatkârlar Odası, Ticaret Odası gibi meslek kuruluşlarının bir araya gelerek el birliğiyle kalifiye eleman sıkıntısını gidermek için çaba sarf etmesi gerektiğini ifade eden Çiftçi, şöyle devam etti:

"Kalifiye eleman sorunun ortadan kalkması için bir çalışma yapmalıyız. Bu sorun günden güne büyüyor. Örneğin Batman'da genç nüfus çoktur. Buna rağmen esnafımız, tüccarlarımız, fabrikalarımız kalifiye eleman konusunda sıkıntı çekiyor. Bu genç nüfusu doğru bir şekilde kanalize edebilirsek çok güzel başarılar elde ederiz. Bu sorunun ortadan kalkması için hepimiz el birliğiyle çalışmalıyız. İlimiz işsizlikte de ilk sıralardadır. Bu konuda ciddi bir çalışma yapmalıyız. Belediye, Valilik, Ticaret İl Müdürlüğü, Ticaret Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Odası, mesleki okullar, Organize Sanayi Bölgesi, sanayi siteleri birlikte çalışarak bu ihtiyacı gidermelidir."

"KALİFİYELİ ELEMAN BULUNMAZSA SEKTÖRLERDE KAYIPLAR OLUR"

Kalifiye eleman sorununun giderilmemesi halinde sektörlerin ciddi kan kaybına uğrayacağına dikkat çeken Çiftçi, "Kalifiye eleman bulunmazsa sektörlerimizde kayıplar olur. Sektörde yeterli eleman çalışmazsa üretim düşer. Az üretim olur. Bu sefer fiyatlar yükselir ve toplumun tamamı bundan etkilenir. Onun için bu soruna el birliğiyle el atmalıyız. Çünkü bu sorun toplumsal bir sorundur. Sadece bir şehrin sorunu değil. Bu konuda en büyük iş hükümete düşüyor." ifadelerini kullandı.

"KALİFİYE ELEMAN YETİŞMESİ İÇİN EL BİRLİĞİYLE ÇALIŞMAMIZ"

Konuşmasının devamında Çiftçi, şunları söyledi: "Kendim 12 yaşında çıraklığa başladım. Çıraklık, kalfalık, ustalık derken 26 yaşında terzi olarak iş yerimi açtım. Onlarca usta yetiştirdim. Ama şimdi ise hiç usta yetişmiyor. Yeni yetişen zanaatkâr neredeyse yok. Bundan dolayı kalifiye eleman yetişmesi için el birliğiyle çalışmamız lazım. Buna ise ortaokul yaşlarında başlamalıyız."

Editör: Ahmet Yavuz