25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde kadınlar, kadına yönelik şiddetle mücadele ve eşitlik talebiyle eylemler yaptı, birçok siyasi parti ve Sivil Toplum Kuruluşu da açıklamalarda bulundu. 


Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF), 25 Kasım Uluslararası Kadına Şiddetle Mücadele Günü öncesinde bu yılın ilk 10 ayında toplam 348 kadının öldürüldüğünü açıkladı. Bunların 107' si şüpheli ölüm diye kaydedilirken, 250 tanesi kadın cinayeti olarak kayıtlara geçti. 
Çoğu kadın şiddet ya da tehdide maruz kaldığında nasıl bir yol izlemesi gerektiğini ne yazık ki bilmiyor. Kadınlar şiddete uğraması halinde; 
-KADES uygulaması üzerinden, 
-Alo 183 hattından, 
- Sivil Toplum Kuruluşlarından, 
- Şiddet önleme ve izleme merkezlerinden,
- Baroların kadın dayanışma merkezlerinden yardım alabilirler. 
KOMİSYONUMUZ ŞİDDET MAĞDURU KADININ YANINDA 
Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde açıklamalarda bulunan Gaziantep Barosu Kadın Hakları Komisyonu Yürütme Kurulu Üyesi Av. Ceren Yıldız, ‘’Komisyonumuz, ekonomik, fiziksel, duygusal fark etmeksizin her türlü şiddet mağduru kadının yanında olmuştur ve olmaya da devam edecektir.” dedi. 
ŞİDDET MAĞDURU KADINLARIN İZLEMESİ GEREKEN YOLLAR
Şiddet mağduru kadınların izlemesi gereken yok hakkında bilgi veren Yıldız, ‘’Şiddet mağduru kadınlar ilk olarak bulunduğu yerdeki kolluk birimlerine ve nöbetçi savcılıklara müracaatta bulunarak maruz kaldıkları şiddetin yasal takibini başlatmalılar. Bu kanallara yapılan şikâyetler resmi nitelik kazandığından yasal süreci başlatacaktır. Fiziksel şiddetin hastaneden alınacak darp raporu ile tutanak altına alınması da mağdurun başlatacağı yasal mücadelede lehine delil niteliğinde olacaktır.’’ dedi.
KADIN HAKLARI KOMİSYONU HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERİYOR
Gaziantep Barosu Kadın Hakları Komisyonun şiddet gören kadınlara yönelik çalışma ve desteğinden bahseden Yıldız, ‘’Komisyonumuzdan bu konuda destek talebinde bulunan her bir kadına bugüne kadar gerekli hukuki desteği vermeye özen gösterdik. Bundan sonra da aynı özeni göstermeye devam edeceğiz. Şiddet mağduru kadınlara gerek soruşturma gerek kovuşturma aşamasında hukuki destekte bulunmakta; kovuşturma aşamasında duruşmaların hukuki takibini komisyon adına gerçekleştirmekte ve mahkemeye suçtan zarar gören sıfatıyla katılma talebinde bulunmaktayız.’’ dedi.
ŞİDDETİN HER TÜRLÜSÜNÜN KARŞISINDA OLACAĞIZ
Kadın Hakları Komisyonu Avukatları olarak şiddetin her türlüsünün karşısında olduklarını belirten Yıldız,  ‘’25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Ve Dayanışma Günü vesilesiyle Gaziantep Barosu Kadın Hakları Komisyonu Avukatları olarak şiddetin her türlüsünün karşısında, kadınlarımızın yanında olduğumuzu bir kez daha dile getirmek isterim. Kadına, çocuğa, hayvanlara ve her türlü dezavantajlı gruba yönelik şiddetin son bulduğu, aydınlık ve adil günleri görmek ümidiyle.’’ diye konuştu.

AYLİN CIKCIK

Editör: Aylin Cıkcık