Çeşitli nedenlerle diş eksikliği yaşayan kişilerin ilk tercihi olan implant İstanbul ilinde en çok uygulanan diş hekimliği prosedürlerinin başında gelir. Dişlerin daha estetik bir görünüme sahip olması için başvurulan zirkonyum diş tedavisi de özellikle Kadıköy diş hekimi hizmetleri arasında öne çıkan popüler tedavi yöntemlerinden biridir. Hangi diş hekimliği prosedürünün uygulanacağı her hasta özelinde ihtiyaçlar ve beklentiler değerlendirildikten sonra, diş hekimi ve hasta tarafından alınan ortak karar ile belirlenmelidir.

Diş Çekiminden Sonra İmplant Yaptırılır mı?

Herhangi bir nedenle dişini çektirmek zorunda kalan kişiler, öncelikle bu diş eksiğini gidermelidir. Ağızda bir ya da daha fazla sayıda dişin eksik olması sadece gülümseme esnasında fark edilebilecek bir boşluğa neden olmakla kalmaz. Aynı zamanda çiğneme fonksiyonunda bozulmalar yaşanmasına yol açabilir.

Günümüzde, ağzındaki diş eksikliklerini gidermek isteyen hastalar için çözüm olabilecek farklı diş hekimliği prosedürleri vardır. Bunların başında ise dental implant İstanbul ilinde uygulanan tedavi gelir. Dental implant tedavisi doğal sonuçlar alınmasını sağlayan, son erece etkili ve uzun ömürlü bir prosedür olarak öne çıkar. Dental implant tedavisi sayesinde doğal dişler kaybedilmemiş gibi bir görünüme ve doğal diş hissiyatına erişilmesi mümkün olabilir. Diğer yandan, diş çekiminden ne kadar sonra implant yaptırılabileceği konusunda bilgi sahibi olunmalıdır.

Diş çekildikten sonra çekim yapılan bölgede doğal olmayan bir boşluk hissi meydana gelir. Buna ek olarak diş kaybına bağlı olarak bazı değişiklikler ortaya çıkarak zaman içerisinde fark edilir bir hâl alabilir. Dişin çekildikten sonra, diş köklerinden uyarılma gelmemesine bağlı olarak alttaki çene kemiğinde deformasyon meydana gelmeye başlar. Çene kemiğinde yaşanan kayıp nedeniyle, bölgedeki dişler için daha az destek oluşur ve zaman içinde dişlerin çekilmesi gerekebilir.

Çekilen dişin her iki tarafındaki dişlerde kayma meydana gelebilir. Bunun sonucunda estetik kaygılar yaşanması olasıdır. Bunun yanı sıra düzgün çiğneme yeteneğinin bozulması, ısırmanın ciddi düzeyde yanlış hizalanmasına bağlı olarak temporomandibular eklem bozukluğu veya kronik diş gıcırdatma gibi sorunlar yaşanması söz konusu olabilir.

Diş Çekiminden Sonra İmplant Ne Zaman Yapılabilir?

“Diş çekiminden sonra implant yaptırmak için ne kadar beklenmeli?” sorusunun yanıtı; her hasta özelinde genel sağlık durumuna, çekilen dişin çevresinde enfeksiyon gelişip gelişmediğine, çevre dokuların ve kemiğin sağlığına bağlı olarak değişebilir.

Hastanın diş etleri sağlıklı ve çene kemiği yoğunluğu yeterliyse, diş çekimi prosedürünün hemen ardından dental implant yerleştirilebilir. Diş kaybı travma ya da yaralanma kaynaklı olduğunda ise kemiğe titanyum implant yerleştirildikten sonra yaklaşık 3 ila 6 ay boyunca osseointegrasyon sürecinin tamamlanması beklenmelidir.

Bu sürenin tamamlanmasıyla birlikte implant çene kemiğiyle bütünleşir. Diş çekiminin hemen ardından uygulanan ve olası bir kemik kaybını önlemeye yardımcı olma konusunda avantaj sağlayan bu yöntemle birlikte kalıcı kron takılır.

Diş çekiminden sonra dental implant tedavisi uygulanması için ilk alternatif, dental imolantın diş çekiminden 2 ila 3 ay sonra yapılmasıdır. Bu gecikmenin nedeni genellikle hasarlı diş etleriyle destekleyici doku veya implant yerleştirilmeden önce iyileşmesi gereken bir enfeksiyondur. Oral enfeksiyon varlığında önce enfeksiyon temizlenmeli, daha sonra implant yerleştirilmelidir. Diş çekiminden sonra çok uzun süre beklenmesi gerekmediği için genellikle çene kemiğinde önemli ölçüde bozulma ortaya çıkmadan ve kemik grefti gerekli hale gelmeden önce prosedürün tamamlanması mümkündür.

Bir süredir diş çürümesi sorunu yaşayan hastaların diş etlerinin ve dokuların bu durumdan olumsuz bir şekilde etkilenmesi, ayrıca kemik kaybı gibi istenmeyen durumların ortaya çıkması söz konusu olabilir. Bu tür bir problem sonucu diş çekimi yapıldığında, implant tedavisi için yeterli kemik stabilitesinin sağlanması amacıyla kemik grefti prosedürü uygulanması mümkündür. Bu tür durumlarda ise kemik tozu koyulmalı ve osseointegrasyon süreci tamamlanarak implant tedavisi yapılmalıdır.

Her ne kadar hasta özelinde bekleme süreleri değişebilse de, dental implant tedavisi pek çok farklı avantajı beraberinde getirebilir. Diş implantları bir ömür boyu dayanacak yani uzun süreli kullanılabilecek şekilde tasarlanır. Aynı zamanda doğal diş kökünü en iyi şekilde taklit eder. Bu, dental implantların çene kemiğini uyardığı ve bölgede yaşanması olası kemik kaybı riskini ortadan kaldırdığı anlamına gelir.

Estetik açıdan hoş bir gülümseme elde edilmesi sayesinde hastalar konuşurken, gülerken ya da fotoğraf çektirirken diş eksikliğinin neden olduğu sorunlar yaşamaz. Diş implantı tedavisi uygulandıktan sonra hasta doğal dişlerle aynı hissiyatı ve görünümü sağlar. Bu sayede konforlu bir kullanım deneyimi elde edilebilir.

Diğer yandan çene kemiği erimesi olan hastalara implant tedavisi uygulanması mümkün oılmakla birlikte süreç birbirinden farklıdır. İmplant tedavisinin yapılabilmesi için çene kemiği hem sağlıklı hem belirli bir kalınlıkta olmalıdır. Yeterli kemik yoğunluğuna sahip olan hastalarda implant tedavisi kapsamında çene kemiğine dental implant yerleştirilir ve yerleştirilen implant çene kemiği tarafından tutulur. Çene kemiği erimesi sorunu bulunan hastalarda ise dental implant takılmadan önce çene kemiğinin yeniden güçlendirilmesi veya çene kemiği yerine farklı bir alternatife yönelinmesi gerekir.

Sitemizi buradan ziyaret edebilirsiniz : https://www.nazannurarik.com

Editör: Mehmet FENER