Hayvancılık Desteklemelerinde Yeni Dönem: 2024-2026 Dönemi İçin Belirlenen Destekler

Giriş

Ülke hayvancılığının geliştirilmesi ve sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla 2024-2026 yıllarını kapsayan yeni desteklemeler, Cumhurbaşkanı Kararı ile Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu desteklemeler, hayvancılık sektöründe verimliliği ve kaliteyi artırmayı, yerli üretimi teşvik etmeyi ve üretim planlamasına katkıda bulunmayı hedefliyor.

Hayvancilik Desteklemelerinde Yeni Donem 2024 2026 Donemi Icin Belirlenen Destekler 1-1

Büyükbaş Hayvancılık Destekleri

Buzağı ve Malak Desteği:
Programlı aşıları tamamlanmış, 4 ay ve üzeri yaştaki buzağı ve malaklar için hastalıktan ari işletmeler hariç olmak üzere 500 baş ile sınırlı olmak üzere, hayvan başına 1000 TL temel destek ödenecek.

Küçükbaş Hayvancılık Destekleri

Koyun ve Keçi Desteği:
Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği'ne (TÜDKİYEB) üye yetiştiricilere, yıl içinde doğan ve doğduğu işletmede en az 4 ay kalan oğlak ve kuzular için 200 TL temel destek ödemesi yapılacak. Birlik olmayan illerde bu şart aranmayacak.

Hayvancilik Desteklemelerinde Yeni Donem 2024 2026 Donemi Icin Belirlenen Destekler-1

Atık Desteği

Büyükbaş ve Küçükbaş Atık Desteği:
Bakanlık tarafından programlanan aşı uygulamaları sonrasında oluşan atıklar için, büyükbaş hayvan atıkları için hayvan başına 5000 TL, küçükbaş hayvan atıkları için 1000 TL destek sağlanacak.

Arıcılık ve İpek Böceği Destekleri

Arıcılık Desteği:
Arıcılık Kayıt Sistemi'ne kayıtlı üretici/yetiştirici örgütlere üye üreticilere, arılı kovan başına 100 TL, üye olmayanlara ise 80 TL temel destek ödemesi yapılacak.

İpek Böceği Desteği:
İpek böceği üreticilerine, ürettikleri yaş kozayı Kozabirlik kooperatifleri veya faaliyet alanı kozadan flâtürle ipek çekimi ve işleme olan tüzel kişiliklere satanlara kilogram başına 1000 TL temel destek verilecek.

Diğer Destekler

Çiğ Süt Desteği:
1 Ocak 2025'ten itibaren, ürettiği çiğ sütü süt işleme tesislerine satan ve bir tarımsal amaçlı örgüte üye veya ortak olan üreticilere, manda, koyun, keçi ve inek sütü için Bakanlığın belirleyeceği dönemler ve kriterler doğrultusunda temel destek ödemesi yapılacak.

Besilik Erkek Sığır Desteği:
Hayvancılık Bilgi Sistemi'ne kayıtlı, yurt içinde doğmuş, en az 200 kilogram karkas ağırlığına ulaşan erkek sığırlarını mevzuata uygun kesimhanelerde kestiren yetiştiricilere, en fazla 200 baş ile sınırlı olmak üzere, hayvan başına 500 TL temel destek ödemesi yapılacak.

Hayvancilik Desteklemelerinde Yeni Donem 2024 2026 Donemi Icin Belirlenen Destekler

Tiftik Desteği:
Ürettiği tiftiği Tiftik ve Yapağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'ne (Tiftikbirlik), Tiftikbirlik'e bağlı kooperatiflere, TÜDKİYEB'e bağlı birliklere veya Bakanlığa kayıtlı yün işleme tesislerine satan üreticilere kilogram başına 80 TL destek ödenecek.

Su Ürünleri Desteği:
Alabalık ve sazanda 350 tona kadar kilogram başına 12 TL, yeni türler için kilogram başına 3 TL ve midye için kilogram başına 1 TL temel destek ödemesi yapılacak.

Kadın Üreticilere İlave Destek

Kadın üreticilere ve 41 yaşından gün almamış yetiştiricilere, temel destek şartlarını sağlamaları halinde ilave destekler sağlanacak. Ayrıca, ari işletmelerde doğan dişi hayvanlar için de ilave destek verilecek.

Desteklerin Uygulanma Tarihleri

Çiğ süt desteği ve küçük ölçekli balıkçılık desteği hükümleri 1 Ocak 2025'te yürürlüğe girecek. Diğer hükümler ise 1 Ocak 2024'ten itibaren geçerli olacak.

Sonuç olarak, 2024-2026 dönemi için belirlenen hayvancılık desteklemeleri, hayvancılık sektörünü teşvik ederek yerli üretimi artırmayı ve sektörün sürdürülebilirliğini sağlamayı hedefliyor. Bu destekler, hayvancılık alanında faaliyet gösteren tüm üreticiler için önemli fırsatlar sunuyor.

Kaynak: AA