Gaziantep iş dünyasının vize sorununu dile getiren Yıldırım, "Her ne olursa olsun vize sorununun artık aşılması gerektiğini düşünüyorum. Ticari ilişkilerimizin önünde olmaması gereken bir engel budur" dedi.

Gaziantep Ticaret Odası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Alman Ticaret ve Sanayi Odası (DIHK), Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası (AHK Türkiye) ve Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası (TD-IHK) iş birliğinde “2. Türk-Alman Deprem Bölgesi Yeniden Yapılandırma Konferansı” düzenlendi.

ALMANYA, TÜRKİYE’DEKİ EN ÖNEMLİ YATIRIMCI ÜLKE

Whatsapp Görsel 2024 11 20 Saat 10.18.43 607Aeb12

Yıldırım, "Bugün Almanya’da 80 bin Türk girişimci, yıllık 50 milyar avro ciro yapıyor. 500 bin civarında istihdam sağlıyor.  Türkiye’de de 7 bin üzerinde Alman firması faaliyet gösteriyor. Almanya Türkiye’nin en önemli ticaret ortağıdır. Ticaret hacmimiz yaklaşık 50 milyar avro düzeyindedir. Cumhurbaşkanlarımız tarafından belirlenen 60 milyar avro hedefini destekliyoruz. Almanya, aynı zamanda Türkiye’deki en önemli yabancı yatırımcı ülkedir. 10 milyar avro civarında yatırımları bulunuyor.  7 binin üzerinde Alman firması Türkiye’de faaliyet gösteriyor.  120 bin kişiye istihdam sağlıyor. Biz hem Türkiye’deki Alman firmalarının yatırımlarıyla ve hem de Almanya’daki Türk firmalarının yatırımlarıyla gurur duyuyoruz.  İstanbul’daki Alman Türk Odası ile (AHK) ve Berlin’deki Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası (TATSO)’nun varlığını her zaman önemsiyoruz." Dedi.

TİCARETİMİZİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

Whatsapp Görsel 2024 11 20 Saat 10.18.42 0C4Bf15A

Konferansta konuşan Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, Vize sorununa dikkat çekti. Yıldırım, "Bu kadar önemli ticari ilişkilerimizin yanında maalesef söylemeden geçemeyeceğim büyük bir sorunumuz var. Bu sorunu bulunduğum her ortamda dile getiriyorum. Burada da tekrar etmek istiyorum. Vize sorunu. Şehrimizde milyonlarca dolarlık yatırımı olan, binlerce kişiye istihdam sağlayan iş insanlarımız dahi Almanya’ya vize almakta sorun yaşıyor. Uzun süredir üyelerimizden, iş insanlarımızdan en fazla duyduğumuz sorun maalesef bu. İş insanımız fuara gidecek. Vizede sorun yaşıyor. Ticari ziyarete gidecek, iş görüşmesine gidecek vizede sorun yaşıyor. Gaziantep ticaretin merkezi bir şehir. Karşılaştığımız vize engeli ticaretimizi fazlasıyla olumsuz etkiliyor. Üstelik bu sorun yalnızca bizim sorunumuz değil. Almanya için de sorun. Biz ticaret erbaplarının Almanya’ya sorunsuzca gelebilmesi Almanya’nın da menfaatinedir. Çünkü bu ticari diyalogdan iki taraf da kazanç sağlıyor. Yani kazan-kazan durumu söz konusudur. Her ne olursa olsun vize sorununun artık aşılması gerektiğini düşünüyorum. Ticari ilişkilerimizin önünde olmaması gereken bir engel bu” diye konuştu.

ALMANYA DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEK

Whatsapp Görsel 2024 11 20 Saat 10.18.43 D9F40A7E

Almanya Ankara Büyükelçisi Sibylle Katharina Sorg, “Bize yapmamız gerekenleri tekrar hatırlatıyor bugün bir araya gelmemiz. Benden önce söz alan konuşmacılar işin pratik yönüne vurgu yaptılar. Ben de Alman ve Türk devleti arasında oluşan sıcak ilişiklere şahit oldum. Arama kurtarmaya gelen Alman ekipler vardı aynı zaman 250 milyon Euro yardımda bulundu Almanya. Ayrıca çeşitli girişimler ile deprem mağdurlarına yardımcı olmaya çalışıldı. Dün yaptığım ziyarette yerinde uygulamaları görme fırsatı buldum. Bazıları hala güvenli koşullarda yaşamaktan hala çok uzak bu sebeple faaliyetlerimizin devam etmesi çok önemli.  Vize konusuna kısaca değinmek isterim. 17bin vize verildi deprem sonrası. Mağdur olan vatandaşların yakınlarını ziyaret etmesine olanak sağlandı. Bu bölgenin yeniden yapılandırılması çok önceliklidir. İlki Berlin’de olan toplantıya bugün 2.’ ye devam ediyoruz. 2025 yılında İzmir’deki toplantıda buna devam edeceğiz. Alman şirketleri istihdam yaratıyor otomotiv, metal sanayi sektörü vb. Sadece ekonomik açıdan bir yatırım değil eğitim imkânları sağlanması ve iş yerinde eğitime katkıda bulunarak sosyal bir sorumluluk da üsteniyorlar. Almanya desteklemeye devam edecektir” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Mehmet Fener