Irak Başbakanlığı ile GİBTÜ iş birliğinde 60 ülkeden 120 bilim insanının katılımıyla gerçekleşen Göç ve Mülteci Yönetimi İçin Sürdürülebilir Çözümler ve Toplum Politikaları Konferansı dikkat çekti. Bağdat’ta düzenlenen konferansta bir konuşma gerçekleştiren GİBTÜ Rektörü Prof. Dr. Şehmus Demir, önemli açıklamalarda bulundu.

Gel O Jx8 X A A A0K L H

İLETİŞİM EKSİKLİĞİNE DİKKAT ÇEKTİ

Konferansın açılışında konuşan Demir, “Akademik çevreler ile siyasi karar alıcılar arasındaki iletişim eksikliği, krizlerin yönetiminde ciddi sorunlar doğuruyor. Göç ve mülteci sorunları bu eksikliğin bir örneğidir. Göç araştırmalarının çoğu, sorunları bizzat yaşayan güney yarımküre ülkeleri yerine, genellikle bu sorunlardan uzak olan kuzey yarımküredeki ülkelerden geliyor. Bu nedenle, yerel araştırmacıların görüş ve çalışmalarına daha fazla alan açılmalıdır. Tüm paydaşların katılım sağlayabileceği dijital bir platform kurulmalı. Bu platform, zaman ve kaynak israfını önleyerek göç politikalarının doğru ve tutarlı veriler üzerine inşa edilmesine katkı sunacaktır. Eğitimin her kademesinde yenilikçi sistemlerin geliştirilmesi ve sivil toplum kuruluşlarının özellikle sağlık ve eğitim alanlarında daha aktif olması sağlanmalıdır.”

SİYASİ SINIRLARI AŞAN İŞBİLRİĞİNİ ANLAYIŞI BENİMSENMELİ

Konuşmasını sürdüren Demir, “Göçmenlerin ve mültecilerin yaşadığı travmaların azaltılması için psikososyal destek merkezlerinin yaygınlaştırılması hayati bir öneme sahiptir. Türkiye’nin göç ve mülteci yönetimindeki tecrübeleri, dünyanın bu konuyu daha yapıcı bir şekilde ele almasına rehberlik edecektir. Siyasi sınırları aşan bir empati ve iş birliği anlayışını benimsemek durumundayız” diye konuştu.

Kaynak: Nevre Duman