Gaziantep'teki turist yoğunluğu, yerel esnafın yüzünü güldürüyor. Osmanlı döneminden kalma tarihi cami, han, hamam ve bedesten gibi birçok önemli yapıyı barındıran şehir, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin son yıllarda inanç ve kültür merkezi haline gelen Gaziantep, tarihi dokusu ve yapılarıyla dikkat çekiyor. Tarihi Gaziantep Kalesi ve çevresi, Bakırcılar Çarşısı, Almacı Pazarı ve Gaziler Caddesi gibi yoğun turistik bölgeler, esnafa hareketlilik getiriyor. Esnaf, turistlerin yoğun ilgisi sayesinde son iki haftadır işlerinin arttığını belirtiyor.

Almacı Pazarı: Geleneksel Ürünlerin Merkezi

Gaziantep Esnafinin Yuzu Turist Yogunluguyla Guluyor

Yaklaşık 250 yıl önce inşa edilen tarihi Almacı Pazarı, Gaziantep'in en eski çarşısı olarak yerli ve yabancı turistlerin gözdesi. Ziyaretçiler, pazarda Antep fıstığı, kurutmalıklar, salça, baharat ve şire gibi yöresel ürünleri tercih ediyor. Esnaf Fatih Özsefil, "Kurban Bayramı ile başlayan yoğunluk devam ediyor," diyerek turist yoğunluğundan memnuniyetini dile getirdi.

Gurbetçilerin Dönüşü Bekleniyor

Esnaf Fatih Özsefil, "Bu yıl gurbetçilerimizi de yoğun bekliyoruz," diyerek sıcak havalarda hafta içi satışların az olduğunu, ancak hafta sonu yoğunluğun arttığını belirtti. Ankara, İstanbul ve İzmir gibi şehirlerden gelen yerli turistler de Gaziantep'in tarihi ve turistik mekanlarını gezip alışveriş yapıyor.

Yabancı Turistler Yöresel Ürünlere İlgi Gösteriyor

Esnaf Mehmet Kabalar, "Yabancı turistler daha çok yöresel ürünlerimizi tercih ediyorlar," dedi. Gaziantep'ten başlayıp Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır gibi şehirlere devam eden GAP turlarına katılan turistler, özellikle Antep fıstığı ve kurutmalık ürünlere ilgi gösteriyor.

Esnafın İşleri Açıldı

Gaziantep Esnafinin Yuzu Turist Yogunluguyla Guluyor-1

27 yıldır Almacı Pazarında esnaflık yapan Tarık Durur, aylardır bu hareketliliği beklediklerini belirterek, "Yerli turistler ve gurbetçilerimiz döndüklerinde Antep fıstığı, kurutmalık, salça ve kentin diğer yöresel ürünlerini alıyorlar," dedi. Özellikle okulların tatil olmasıyla birlikte işlerinin daha da açılmasını beklediklerini ifade etti.

Çarşı esnafı Mehmet Yiğit ise turist yoğunluğunun geçtiğimiz yıla göre daha iyi olduğunu belirtti. "Geçtiğimiz yıl deprem vardı. Depremin ardından turistler Gaziantep'e geliyor. Turistler baklava, Antep fıstığı, nar ekşisi, salça ve baharat çeşitleri gibi doğal ve yöresel ürünlerimizi alıyorlar," dedi.

Kaynak: İHA