Türkiye'nin önemli tahıl üretim merkezlerinden Gaziantep’te hububat ekimine hazırlanan çiftçiler, düşecek yağışları bekliyor. Bölgede üreticiler Ekim ayında başlayacakları buğday ekimini kuraklık nedeniyle geciktirirken, bazı üreticiler kuru toprağa ekimlerini yapmaya başladı.
Tarlalarındaki atıkları ve anızları temizleyip toprağı işleyerek yeni sezona hazırlanan çiftçiler tahıl tohumlarını toprakla buluşturabilmek için dört gözle yağış bekliyor.


EKİMLERİN YÜZDE 50’Sİ TAMAMLANDI
Bu yıl yağışlarının geciktiğini belirten Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, kentte ekimlerin yüzde 50’sinin tamamlandığını belirterek, ‘’Ekimler 15 gündür başladı, bazı çiftçilerimizin ise yağmurun yağmasını bekliyor.’’ dedi.


ÇİFTÇİLERİN EKİM İÇİN ACELE ETMESİ GEREKİYOR 
Çiftçilerin ekim için acele etmesi gerektiğini belirten Çolak, ‘’ Meteorolojiden gelen haberler doğrultusunda kış her an bastırabilir. Bu yüzden çiftçilerimizin bir an önce ekime başlayarak, kış gelmeden arazilerini ekmelerini istiyoruz. ‘’ dedi. 


ÇİFTÇİ HUBUBATTAN UZAKLAŞIYOR
Bölgedeki çiftçilerin artık hububat ürünlerinden uzaklaştığını da belirten Çolak, çiftçilerin artık ağırlık olarak Antep fıstığı ve zeytine yöneldiğini söyledi. Çolak, ‘’Çiftçilerimiz buğday ve mercimeği artık ekmiyor. Buğday daha fazla su istediği için hem kolay, hem erken yetişen arpa tercih ediliyor. Kırmızı mercimek ise getirisi az olduğu için artık neredeyse hiç tercih edilmiyor. Mevsimlerin kurak geçmesinden dolayı çiftçiler, hububattan kar edemiyor. O yüzden çiftçiler artık yağlık zeytin ve Antep fıstığı yetiştiriyor.” diye konuştu.

MEHMET FENER

Editör: Aylin Cıkcık