FISTIK ÜRETİCİSİ İSYAN EDİYOR

Gaziantep’te “baklavalık” boz fıstık hasadı başladı anacak fıstık fiyatları gündemden düşmüyor. Geçen yıl 115 liradan satılan boz fıstık fiyatlarının yıllık yüzde 60 enflasyona rağmen bu yıl 120 liradan satılması çiftçileri ayağa kaldırdı.

ÇAREYİ SAKLAMAKTA BULMUŞLARDI

2024 yılı fıstık toplama sezonu Gaziantep’te başladı. Boz olarak toplanan fıstıklar, Gatem Fıstık Hali'ne getiriliyor. Ancak üreticiler, fıstığın kilogram fiyatını 120 TL olarak görünce büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. Birçok üretici, bu fiyatlarla fıstığı satmak yerine kurutup saklamayı tercih ediyor.

TMO’YA ÇAĞRIDA BULUNDULAR

2024 yılı Antep fıstığı toplama sezonu başladı. Gaziantep'teki Gatem Fıstık Hali'ne getirilen fıstıklar, üreticiler için büyük bir hayal kırıklığı yarattı. Fıstık fiyatlarının düşük olması, üreticileri isyan ettirdi. Fıstık üreticileri, ürünlerinin stokçuların insafına bırakılmaması için Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) müdahale etmesini talep ediyor. Üreticiler, Antep fıstığına taban fiyat belirlenmesini ve TMO'nun alım yapmasını istiyor. Bu şekilde, fıstık tüccarlarının insafına kalmaktan kurtulacaklarını ve emeklerinin karşılığını alabileceklerini düşünüyorlar.

ÜRETİCİLER SOKAKLARA DÖKÜLDÜ

Ziraat Odaları’nın öncülüğünde tepkilerini dile getiren fıstık üreticileri tepkilerini göstermek için protesto kararı aldı. Geçtiğimiz günlerde protesto gerçekleştireceğini duyuran fıstık üreticileri, bugün traktörleriyle fıstık fiyatlarını protesto etmek amacıyla sokaklara döküldü.

Kaynak: Mehmet Fener