2,5 yıl içerisinde 3 bin 900 devremülk mağdurunun mağduriyetini giderdiklerini sözlerine ekleyen Turizm Mağdurları Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Selim Toklu, Gaziantep’te devremülk mağdur sayısının 14 bin dolayında olduğunun altını çizdi.

GAZİANTEP’TEKİ KONFERANSA 500 KİŞİ KATILDI

Toklu, ‘’Gaziantep’te düzenlediğimiz konferansa 500 kişi katılım gösterdi. Yapmış olduğumuz tespitler sonrasında bu şehirde 14 bin civarında bir mağdur kitlesi bulunuyor. Ancak net rakamlar zaman içerisinde ortaya çıkacak’’ dedi. 

Turizm Mağdurları Koruma Derneği’nin kurulma amacının devremülk mağdurlarını korumak olduğunu dile getiren Toklu, derneğin 3 yıl önce kurularak faaliyetlerine başladığını belirtti. ‘’Derneğimiz, devremülk mağdurlarının mağduriyetlerinin giderilmesi açısından tüm platformlarda çalışma yapabilir.

DAVALAR, DEVREMÜLKÜN ALINDIĞI YERE GÖRE DEĞİŞİYOR

Toklu, davalarının devremülkün alındığı yerlere göre değişkenlik gösterdiğinin altını çizdi. ‘’Örneğin bazı termallerde sorunu arabuluculuk ile çözdük. Ancak arabuluculuk sonucunda anlaşamayıp dava açtığımız yerlerde de bulunuyor. En fazla davayı Yalova’da açtık. Yalova’da hakim sayısı 4’ten 1’e düşürülünce dava süreleri 4 ile 5 yıla çıkmıştı. Dernek olarak, Adalet Bakan Yardımcısı Akın Gürlek’i ziyaret ettik. Sorunu anlattık, hakim sayısı yeniden 3’e yükseldi. Dolayısıyla 4 yıl sürecek olan dava süreleri 8 aya düştü’’ açıklamasını yaptı.

ÜLKE GENELİNDE DEVREMÜLK MAĞDURU SAYISI 3 MİLYON

Türkiye genelinde 3 milyon civarında devremülk mağduru bulunduğunu kaydeden Toklu, ‘’Devremülk mağduriyetini ayırmak lazım. Örneğin; bir firma battığı için projeyi bitirememiş. Bu noktada çok mağduriyet söz konusu değil. Çünkü 30 bin lira ödemişse sadece bu parası gitmiştir. Ancak asıl mağduriyet aidat konusunda yaşanıyor. 200 lira olan aidatın 20 bin lira olduğu termaller bulunuyor. Hatta yıllık 100 bin lira aidat ödeyenler var. O nedenle en fazla bu tür mağduriyetlerin üzerinde duruyoruz’’ şeklinde konuştu.

BELEDİYELERDEN DESTEK BEKLİYORUZ

500 bin kişinin mağduriyetinin hukuk ile giderilemeyeceğine dikkat çeken Toklu, ‘’Dava açıp kazansanız bile icra tahsilat yapacağınız muhatap olmayınca bu mağduriyeti hukuki olarak gideremezsiniz. Bu sıkıntının çözülebileceği yer ise siyasettir. Konferanslarımız, mağdurların başvurusu sonucunda oluşuyor. Konferansa katılacak kişi sayısı 500 olunca o ile doğru harekete geçiyoruz. Bu arada konferans verebileceğimiz yer konusunda belediyelerden destek bekliyoruz’’ çağrısında bulundu.

GECE-GÜNDÜZ ÇALIŞIYORUZ

Turizm Mağdurları Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Selim Toklu, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: ‘’Devremülk müşteri kitlesine baktığımızda genellikle emekli ve orta kesim olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla devremülk adayı olan kişilerin hukuki destek anlamında zayıf olduklarını görüyoruz. Firmalar da bunu bildiklerinden istedikleri gibi hareket edebiliyorlar. Gününde sözleşme imzalatılması, peşinat alınması, senet imzalatılması ve maket üzerinden satış yapılması suç. Gece-gündüz çalışıyoruz. Bugüne kadar 38 konferans gerçekleştirdik. 3 milyon devremülk sayısının artmaması için şehir şehir geziyoruz.’’

Kaynak: MEHMET FENER