Depremzede Kadınlara Yeni Bir Geçim Kaynağı

Gaziantep’te başlatılan “Kınalı Eller Çilek Kokuyor” projesi, depremzede kadınlara yeni bir kazanç kapısı araladı. Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğiyle yürütülen proje kapsamında, 20 kadın çilek üreticiliğine başladı.

Gaziantepli Depremzede Kadinlarin Cilek Yetistiriciligi Basari Hikayesi

Proje ve Eğitim Süreci

Proje, ilk olarak İslahiye ilçesinde duyurularak 4 kırsal mahalleden 20 kadının başvurmasıyla başladı. İl ve ilçe tarım müdürlükleri tarafından verilen eğitimler sonrası kadınlara, çilek üretiminde ihtiyaç duyulan fidelerden gübreye kadar tüm destekler sağlandı. İdilli Mahallesi’nde hasat yapan üreticileri ziyaret eden İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Karayılan, projenin amacının ev kadınlarını üretime teşvik ederek gelir elde etmelerini sağlamak olduğunu vurguladı.

Çilek Yetiştiriciliği ile Ekonomik Destek

Projeye katılan kadınlar, 20 dekar alanda çilek yetiştiriciliği yaparak ekonomiye katkı sağlıyor. Karayılan, “Burada büyük bir emek ve ekonomi var. Çileğin kilogramı 70-75 liraya satılıyor. Amacımız, bereketli ellerin tarlaya değmesiyle beraber gelir elde etmekti ve bunu başardık,” dedi. Deprem bölgesindeki tarımsal üretimi önemsediklerini belirten Karayılan, kadınların aile bütçelerine katkıda bulunmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Kadınların Kendi Ayakları Üzerinde Durması

Gaziantepli Depremzede Kadinlarin Cilek Yetistiriciligi Basari Hikayesi-1

İdilli Mahallesi’nde 2,5 dönüm alanda çilek üretimi yapan Neslihan Sarı, ev hanımı olarak kendi parasını kazanmaktan duyduğu memnuniyeti anlattı. Sarı, “40 gün içinde çileklerin mahsullerini alıyoruz. Bize fideleri, ilaçları ve gübreleri sağladılar. Ürettiğimiz çilekleri satışa sunuyoruz. Kafeler ve talep eden herkesle iletişim kurarak ürünlerimizi satıyoruz. Kendi evimizde reçel yaparak eşimize dostumuza veriyoruz,” dedi.

Siparişlere Yetişemiyorlar

Gaziantepli Depremzede Kadinlarin Cilek Yetistiriciligi Basari Hikayesi 1-1

Deprem sonrası çilek yetiştiriciliğiyle maddi ve manevi kazanç sağlayan Pakize Sarıçam, evde oturmaktan sıkılırken şimdi ev ekonomisine katkıda bulunmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti. Eşiyle birlikte 3 dönüm arazide çilek üretimi yapan Sarıçam, doğal yollarla yetiştirdikleri çileklerin siparişlere yetişemediğini belirtti. Eşi Yılmaz Sarıçam da projeye eşinin adına başvurduklarını ve el birliğiyle aile bütçesine katkıda bulunduklarını söyledi.

Kaynak: AA