İklim değişikliği nedeniyle mevsimlerin değişiklik gösterdiğini söyleyen Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, “Son 10 yılda iklim değiştiğinden, çiftçilerimiz tarlalarını erken ekmek istemiyor. Hububat ekildikten sonra yağış olmalı. Çünkü Yağış olmazsa gübrenin etkisi azalıyor. Dolayısıyla bugüne kadar istenilen yağışın olmaması üreticilerimizi tedirgin etmeye başladı” şeklinde konuştu.

Çiftçiler hasadın ardından bir süre dinlendirdikleri tarlalarda buğday ve arpa ekim mesaisine başladı. Tarlarında hummalı bir çalışma başlatarak ekim için hazırlıklara başlayan çiftçiler heyecan içerisinde kış mevsimi gelmeden hububatları toprakla buluşturmak istiyor

ÇİFTÇİLERİMİZ TARLALARINI EKİME HAZIRLADI

Çiftçilerin ekim için hazırlıklarını neredeyse tamamladıklarını söyleyen Çolak, “Üreticilerimiz hububat hasadını bitirdikten bir veya iki ay sonra hemen yeni dönem ekim hazırlığına başlar. Bölgemizde çiftçilerimiz tarlalarını ekime hazırladı. Mazot ve gübre desteklemeleri üreticilerimizin hesaplarına yatırıldı. Bu çok iyi oldu. Bundan sonraki yıllarda da desteklemelerin ekim döneminde yatırılması gerekiyor” dedi.

VAKİT KAYBEDİLMEKSİZİN DAĞITIMLAR YAPILMALI

Şahinbey Belediyesi’nin çiftçilere yardımlarından bahseden ve yine belediye tarafından yüzde 50 hibeyle arpa ve buğday tohumu ile gübre dağıtımı yapacağını kaydeden Çolak, “Çiftçilerimiz heyecanla bu arpa ve buğday tohumu ile gübre dağıtımlarını bekliyor. Vakit kaybedilmeksizin bu dağıtımların yapılmasını istiyoruz. Ancak dağıtılacak tohum ve gübre çeşidi belirlenirken ziraat odalarının ve çiftçilerin fikirleri mutlaka alınmalı. Çünkü her tohum her bölgeye uyum sağlamıyor. Sağlamayınca istenilen rekolte elde edilemez” dedi.

BÖLGEYE UYUMLU TOHUMLAR DAĞITILMALI

Çolak, “Bölgeye uygun olmayan tohum getirilip ekildiğinde hem çiftçimiz hem de devletimiz zarar görüyor. Rekolte kaybı yaşanıyor. Bölgemize arpa çeşidinde Efes, Bayraktar çeşidi iyi geliyor. Geçmiş yıllarda Ahmet Altıkat arpa tohumu bölgemize uyumluydu ama şimdi değil, istenilen verim alamıyor. Buğdayda ise Ceyhan-99 ve Zühre tohumu iyi geliyor. Çünkü kurak bir bölgede olduğumuzdan bu tohumda kuru şartlarda yetişebiliyor” açıklamasında bulundu.

Editör: Aylin Cıkcık