Bahar aylarının gelmesiyle birlikte daha çok öne çıkan bahar alerjisi çocuklar üzerinde olumsuz bir etkiye sahip. Alerjik reaksiyon istemeden bir kabusa dönüşebiliyor. Burun akıntısı, hapşırma ve kaşıntı gibi farklı özellikleriyle öne çıkıyor. Saman nezlesi ya da alerjik nezle adıyla da bilinen bu geçici mevsimsel hastalık özellikle çocuklar üzerinde büyük soruna sebep oluyor.
Doğanın yeşerdiği, baharın kendisini derinden hissettirdiği tam da bu dönemde alerjik reaksiyonlar çocukların hareket kabiliyetini de sınırlandırıyor. İleri derecede kaşıntı, hapşırma krizleri ve burun akıntısı alerjik nezlenin bir göstergesi bu durum hassas bünyesi olan çocuklar için de olumsuz etki yaratıyor.
Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı konuyla ilgili bir açıklamada bulundu. Uzman Doktor Mesut Arslan “bahar nezlesi ağaç, ot ve çimlerden gelen polenlere bağlı olarak gelişiyor” diyerek ailelere uyarıda bulundu. Bahar aylarında burun akıntısı ve tıkanıklığı yaşayan çocukların yarısı aslında bahar nezlesi.
Bahar Alerjisi Nasıl Fark Ediliyor?
Bu alerjik nezle bazen bir mevsim dönemi bazen bütün bir yıl sürebiliyor. Bu hastalığı soğuk algınlığı ile karıştırmamak gerekiyor. Bu sebeple düzenli olarak doktor kontrolünden geçmek ve bahar nezlesine karşı aşı olmak gerekiyor.
Çoğu kez ilaç tedavisi hastalığın iyileşmesinde yetersiz kalıyor. Bağışıklık sisteminin yeniden düzene girebilmesi için aşı tedavisi gerekiyor. Bir süre sonra vücut bu alerjenlere karşı doğal olarak kendini korumaya alabiliyor.