Fitzlab, dünya genelinde şehirlerin gelecekteki iklimlerini modelleyerek, bu değişikliklerin nerelerde hissedileceğini tahmin ediyor. Fitzlab'a göre 60 yıl sonra Gaziantep’in iklimi bugünkü Erbil’in iklimine benzerken, diğer şehirlerin de gelecekte nasıl bir iklimle karşılaşacaklarını tahmin ediyor.

Gaziantep, 2080 yılında bugünkü Erbil'in iklim koşullarına çok benzeyen bir iklim yaşayacak. Bu, daha sıcak ve kuru yazlar, daha sıcak ve kuru kışlar anlamına geliyor. Gaziantep, 2080 yılında yaz aylarında bugüne kıyasla 7,3 derece daha sıcak ve yüzde 4,8 daha kuru olacak. Kış aylarında ise 4,9 derece daha sıcak ve yüzde 12 daha kuru bir iklimle karşılaşacak. Bu değişiklikler, Gaziantep’in iklimini bugünkü Erbil'in iklim koşullarına yaklaştıracak.

ERBİL VE GAZİANTEP'İN BİTKİ ÖRTÜLERİ

Bugün Erbil, ılıman geniş yapraklı ve karışık ormanlarla kaplıdır. Bu bitki örtüsü, sıcaklık ve nem seviyelerinin Gaziantep'te de değişeceği anlamına gelir. Gaziantep'in mevcut bitki örtüsü ise Akdeniz ormanları, ormanlık alanlar ve çalılıklardan oluşmakta. 2080 yılında, Gaziantep'in bitki örtüsünde de benzer değişikliklerin olması beklenmekte.

Kaynak: mansur yalvaç