Çocuk Üroloji Uzmanı Op.Dr. Akın Karagözoğlu, beş yaşından sonra çocukların uykuda yatağını ıslatmasını Enürezis Nokturna (gece idrar kaçırma) olarak tanımlıyor. Bu durum, üç yaşındaki çocukların %30’unda, altı yaşında ise %10’unda görülüyor. On iki yaşına gelindiğinde bu oran %3’e kadar düşüyor.
AİLE HİKAYESİ VE CİNSİYET FARKI
Enürezis Nokturna genellikle aile hikayesi olan bir durum. Yani, ailenin başka bireylerini de etkileyebiliyor. Bu durumun erkek çocuklarda daha sık görüldüğüne dikkat çeken Dr. Karagözoğlu, erkek çocuklarda tuvalet eğitiminin kızlara göre daha geç başladığını belirtiyor.
TUVALET EĞİTİMİ VE GECE KURULUĞU
Dr. Karagözoğlu, tuvalet eğitimine başlamak için belirli bir yaşın olmadığını, bunun yerine çocuğun hazır olduğuna dair işaretlerin beklenmesi gerektiğini vurguluyor. Gece kuruluğunun genellikle 3 ile 5 yaş arasında tamamlandığını ve bu durumun 5 yaşından sonra devam etmesi halinde gece altını ıslatmanın bir sorun olarak kabul edilmesi gerektiğini belirtiyor.
GECE İDRAR KAÇIRMANIN NEDENLERİ
Gece idrar kaçırmanın nedenleri arasında gece oluşan idrar miktarının fazla olması, uyanma ile ilgili sorunlar ve gündüz belirtilerinin eşlik ettiği işeme bozukluğu bulunuyor. Dr. Karagözoğlu, genellikle gece oluşan idrar miktarının gündüz idrar miktarının yarısı kadar olduğunu ve bunun gece salgılanan ve vücutta su tutulmasına yardımcı olan bir hormon tarafından sağlandığını belirtiyor.
ÖZEL DURUMLAR VE ÜRİNER SİSTEM ENFEKSİYONLARI
Dr. Karagözoğlu, bazı özel durumların da gece ıslatmalara neden olabileceğini ve üriner sistem enfeksiyonlarının bazen başka belirtilerin yanı sıra gece ıslatmalara neden olabileceğini belirtiyor. Ayrıca, gece ıslatmalarının normal mesane ve santral sinir sistemi gelişiminin bir parçası olduğunu ve bunun gecikmesinden kaynaklanabileceğini, ancak bu durumun genellikle kendi kendine düzeldiğini ekliyor.