Yerinde dönüşümden finansmana erişime, işgücü sorunundan taşeronluk sistemine inşaat sektörünün adeta röntgeninin çekildiği toplantı sonrasında GTO Başkanı Tuncay Yıldırım çözüm odaklı bir yol haritası belirlediklerini açıkladı.

Sektörden gelen geri bildirimlerle çimento fiyatları, depremde hasar gören binalar için emsal artışı gibi konuları gündeme getirdiklerini ve bu konuların çözüme kavuşturulduğunu söyleyen Başkan Yıldırım, “Her şeyden önce yapılan işi takdir etmek gerek. Çimento fiyatları sorununu üyelerimizin geri bildirimiyle gündeme getirdik ve %5-10 da olsa fiyatlarda düşüş gördük. Aynı şekilde deprem sonrası yıkılan, ağır ve orta hasarlı binalar için %20 emsal artışı ve ilave 2 kat talebimizi de ilettik ve ne mutlu ki bu konu da çözüme kavuşturuldu. İlgili belediyelerimize ve emeği geçen herkese çözüm için teşekkürü borç biliyorum.” dedi.

YILDIRIM: İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN SORUNLARI GÖRMEZDEN GELİNEMEZ

İnşaat sektörünün alt sektörleriyle beraber ülke ekonomisi için kritik öneme sahip olduğunu ve sektörde yaşanan sıkıntıların görmezden gelinemeyeceğini vurgulayan GTO Başkanı Tuncay Yıldırım, 6 bin üyenin temsilcisi 7 Meslek Komitesi ile bir araya gelerek inşaat sektörünün sorunları konuştuklarını ve günün sonunda konuşulan konuların aslında toplumun ortak sorunu olduğunu söyledi.

Deprem felaketinden sonra inşaat sektörünün sesine kulak verilmesi ve taleplerin göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade eden Yıldırım, sektörün taleplerini şu şekilde sıraladı:

YERİNDE DÖNÜŞÜM VE SÜRDÜRÜLEBİLİR YAPI STOKU

Deprem bu ülkenin gerçeği… Yerinde dönüşümün kapsamı genişletilmeli ve tüm binalar için analizler yapılarak riskli ve standartlara uygun yapılmadığı tespit edilen binaların da emsal artışı ve kat artışı hakkından istifade etmesi sağlanmalı. Bu binaların da yerinde dönüştürülerek depreme dayanıklı hale getirilmesi gerekiyor. Üstelik bu binaların altyapısı hazır olduğundan yerel yönetimlere de ekstra bir yük gelmeyecek. Bununla birlikte Yerinde Dönüşüm Programındaki destekler mevcut ekonomik konjonktür ve maliyetler göz önünde bulundurularak artırılmalıdır.  750 bin TL hibe ve 750 bin TL olan destek miktarı da artırılmalıdır.

Kaliteli ve güvenli yapı stoku oluşturarak bunu sürdürülebilir kılabilmek için ilk şart elbette işi ehil insanları yapması. Bu noktada müteaahhit olma şatları hem de sorumluluk alan ve sürelerinin belirlenmesi amacıyla müteahhitlik yasası oluşturulmalı.  Bununla birlikte; Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından oluşturularak bir birim, iskânı alınan binaların her 2 yılda bir denetlenmesi ve yapının herhangi bir hasara veya statiğini bozacak eylemler geçirip geçirmediğinin kontrolü yapmalı.

YURTDIŞI MÜTEAHHİTLİK HİZMETLERİ DESTEKLENMELİ

Ülkemiz yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde oldukça başarılı bir konumda. Bir ihracat kenti olan Gaziantep maalesef bu hizmet ihracatı pastasından yeterince pay alamıyor. Bu konuda yerel müteahhitlerimiz pazar araştırması, pazara girme konusunda bilinçlendirme ve eğitim gibi alanlarda desteklenmeye ihtiyaç duymaktadır.  Yurtdışı müteahhitlik hizmetinin kurumsal bir yapıya kavuşması inşaat sektörünün hareketlenmesi ve ülkeye döviz girişi sağlanması açısından da büyük önem arz etmektedir.

ARSALARIN ULAŞILABİLİRLİĞİ MALİYETLERİ DÜŞÜRECEKTİR

Bilindiği gibi inşaat sektörünün en büyük maliyet kalemini arsa oluşturmaktadır. Bu noktada Belediyelerin arsa satışları yanında arsaları gelir paylaşımı ve kat karşılığı gibi modellerle de sektörün kullanımına sunması arsaların ulaşılabilirliğini ve yapı stokunun artmasını destekleyecektir.

İŞGÜCÜ

Sektörün en büyük sıkıntılarından biride işgücü… Ne yazık ki sektör hem nitelikli hem de vasıfsız işgücü bulmakta zorlanıyor.  Bu ihtiyacın giderilmesi, sürdürülebilir ve kaliteli işgücü sağlanabilmesi için, sektöre özel bir insan kaynakları stratejisi oluşturulmalı.

DÜĞMEYE BASTIK TAKİPTEYİZ

GTO Başkanı Tuncay Yıldırım çözüm arayışı için düğmeye bastıklarını söyleyerek, “İnşaat sektörü temsilcilerimize, sektörün adeta röntgenini çekerek ilettikleri sorunlar ve çözüm önerileri için gönülden teşekkür ediyorum. Aldığımız geri bildirimleri ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaştık. Karşılıklı istişarelerimiz devam ediyor, takipteyiz.” dedi. Tüm tarafların inisiyatif alması gerektiğine vurgu yapan Yıldırım, inşaat sektörünün sorunlarının aslında tüm toplumu ilgilendirdiğini belirtti.

Kaynak: Haber merkezi