Gastrit son dönemde neredeyse herkeste görülen bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkıyor. Birçok kişi bu durumdan rahatsız olmasıyla birlikte, Gastrit’in neden olduğunu ve ne olduğunu merak ediyor. Peki, Gastrit nedir, belirtileri nelerdir? Gastrit neden olur?
GASTRİT NEDİR?
Gastrit mide zarının iltihaplanmasıdır. Mide zarı midenin iç yüzeyini kaplayan ve onu koruyan bir mukus tabakası ile kaplıdır. Gastrit bu mukus tabakasının hasar görmesine veya tahriş olmasına neden olur. Bu durum, mide asidi ve diğer sindirim enzimlerinin mide zarına doğrudan temas etmesine neden olarak mide ağrısı, bulantı ve kusma gibi semptomlara yol açabilir. Gastrit neden olur konusu için şu cevapları verebiliriz:
Aşırı mide asidi üretimi gastrite neden olabilir. Stres, sigara, alkol ve bazı ilaçlar mide asidi üretimini artırabilir.
Helikobakteri enfeksiyonu mide zarını tahriş ederek gastrit ve ülsere neden olabilir.
E.coli, norovirüs gibi bakteriyel enfeksiyonlar ve HIV, Hepatit C gibi viral enfeksiyonlar gastrite neden olabilir.
Bazı ilaç kullanımları mide zarını tahriş edebilir ve gastrite neden olabilir.
Ctohn hastalığı, ülseratif kolit ve sjögren sendromu gibi bazı kronik hastalıklar gastrite neden olabilir.
GASTRİT OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?
Gastrit akut veya kronik olabilir. Akut gastrit genellikle kısa süreli bir olaydır ve kendiliğinden veya tedavi ile geçer. Kronik gastrit daha uzun süre devam eden bir durumdur ve daha ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Gastrit belirtileri şunlardır:
Mide ağrısı: Mide ağrısı, gastritin en yaygın belirtisidir. Ağrı genellikle üst karın bölgesinde hissedilir ve yemeklerden sonra veya açken daha şiddetli olabilir.
Mide bulantısı ve kusma: Gastrit, mide bulantısı ve kusmaya neden olabilir. Kusma, bazen kanlı olabilir.
İştahsızlık: Gastrit, iştahsızlığa neden olabilir.
Geğirme: Geğirme, gastritin yaygın bir belirtisidir.
Siyah renkli dışkı: Gastrit, siyah renkli dışkıya neden olabilir.
Kronik gastrit mide zarının uzun süreli iltihaplanmasıdır. Mide zarı midenin iç yüzeyini kaplayan ve onu koruyan bir mukus tabakası ile kaplıdır. Kronik gastrit bu mukus tabakasının hasar görmesine veya tahriş olmasına neden olur. Bu durum mide asidi ve diğer sindirim enzimlerinin mide zarına doğrudan temas etmesine neden olarak mide ağrısı, bulantı ve kusma gibi semptomlara yol açabilir. Kronik gastritin en yaygın belirtileri şunlardır:
Mide ağrısı
Mide bulantısı ve kusma
İştahsızlık
Geğirme
Siyah renkli dışkı
Kilo kaybı
Baş dönmesi
Halsizlik
Kramplar
Diş erimesi.
MEHMET FENER