Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından açıklanan ve bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak olan teklifte, gayrimenkul ile ilgili birçok maddenin çıkarıldığı görüldü. Ancak, başkasının POS cihazı ve IBAN'ını kullanmaya ilişkin cezalar netleştirildi.
YENİ VERGİ DÜZENLEMELERİ
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, iş dünyası ile yeni vergi paketinin detaylarını paylaştı ve bu kapsamda iş dünyasının görüşlerine başvuruldu. Görüşlerin değerlendirilmesinin ardından son şekli verilen teklif, saat 16.00’daki Kabine toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önüne sunulacak ve ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) devredilecek.
GAYRİMENKUL DÜZENLEMELERİ
Ekonomi Gazetesi’nde yer alan habere göre, yeni vergi düzenlemeleri sadece şirketleri değil, vatandaşları da yakından ilgilendiriyor. Gayrimenkul ile ilgili birçok önerinin teklifte yer almadığı gözlendi. Örneğin, gayrimenkullerin 5 yıl elde bulundurulmasıyla ilgili düzenleme teklife dahil edilmedi. Ayrıca, konut kira istisnasının kaldırılmasına ilişkin düzenleme de teklifte yer bulmadı. Tapuda gerçek bedel uygulamasına geçiş önerisi de teklifte yer almayan düzenlemeler arasında.
KİRA ÖDEMELERİNDE YENİ UYGULAMA
Kiracılar ve ev sahipleri için önemli bir değişiklik getirildi. Kira ödemelerinin elden yapıldığının tespit edilmesi durumunda, kira bedelinin yüzde 10’u oranında ve 6 bin 500 TL’den az olmamak üzere ceza kesilecek. Bir yıl içinde kesilecek cezaların toplamı ise 20 milyon TL’yi aşamayacak.
POS CİHAZI VE IBAN KULLANIMINDA CEZALAR
Kayıt dışı faaliyet gösterenlere yönelik artırımlı cezalar uygulanacak. Verginin 1 katı olarak kesilecek cezalar, 1,5 kat; verginin 3 katı olarak kesilen cezalar ise 4,5 kat olarak uygulanacak. Başkasına ait POS cihazını kullanmak her bir tespit için bilanço esasına göre defter tutanlara 90 bin, işletme hesabında defter tutanlara ise 45 bin TL ceza getirecek. Ayrıca, başkasının IBAN’ını kullanan ve kullandırana asgari 30 bin TL, azami 20 milyon TL olmak üzere işleme konu tutarın yüzde 10’u oranında özel usulsüzlük cezası kesilecek.
ÖZEL USULSÜZLÜK CEZALARI
Fatura düzenlemeyenlere 1. tespitte asgari 30 bin TL olmak üzere faturaya yazılması gereken meblağın yüzde 30’u oranında özel usulsüzlük cezası uygulanacak. Bir yıl içinde kesilecek cezaların toplamı 10 milyon TL’yi geçemeyecek. Vergi Usul Kanunu’ndaki belgeler yerine başka belge düzenleyenlere de asgari 20 bin TL olmak üzere fatura tutarının yüzde 20’si oranında özel usulsüzlük cezası kesilecek. Bir yıl içinde bu şekilde kesilecek cezaların toplamı 10 milyon TL’yi aşamayacak. Ödemelerde banka ve finans kurumu zorunluluğuna uymayanlara ise 25 bin TL’den az olmamak üzere ödeme tutarının yüzde 10’u oranında özel usulsüzlük cezası verilecek.