Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in "Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç, Allah’ın değer verdiği ay olan Muharrem ayında tutulan aşure orucudur..." hadisiyle önemini belirttiği bu özel gün için hazırlıklar sürüyor. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2024 takviminde, Muharrem Ayı ve Aşure Günü tarihleri yer aldı. Peki, Aşure Günü ne zaman? İşte Muharrem ayı orucu ve Aşure Günü hakkında merak edilen detaylar.
MUHARREM AYI VE AŞURE GÜNÜ
Her yıl olduğu gibi 2024 yılında da Aşure Günü, Müslümanlar için manevi bir önem taşıyor. Hz. Muhammed'in (S.A.V) Mekke'den Medine'ye hicret ettiği gün olarak kabul edilen Hicri yılbaşı, Muharrem ayının başlangıcını işaret eder. Bu ay, aynı zamanda Aşure Günü’nün de idrak edildiği kutsal bir dönemdir.
2024 yılı itibarıyla Aşure Günü, 16 Temmuz Salı günü başlayacak ve bu özel gün 5 Temmuz 2024 tarihine kadar devam edecek.
MUHARREM AYINDA ORUÇ TUTMANIN ÖNEMİ
"Muharrem" kelimesi, hürmet edilen anlamına gelir ve bu ay, Hz. Peygamber (s.a.s.) tarafından Allah’ın ayı olarak nitelendirilmiştir (Müslim, Sıyâm, 202; Ebû Dâvûd, Savm 55; Tirmizî, Savm, 40). Peygamber Efendimiz, Muharrem ayında oruç tutmanın faziletini şu şekilde dile getirmiştir: "Ramazan’dan sonra en faziletli oruç, Allah’ın ayı olan Muharrem’de tutulan oruçtur. Farz namazlardan sonra en faziletli namaz da gece namazıdır." (Müslim, Sıyâm, 202-203; Ebû Dâvûd, Savm, 55; Tirmizî, Savm, 40).
Muharrem’in onuncu günü, Aşure Günü olarak bilinir ve bu günde oruç tutmak bazı âlimlere göre sünnettir (Serahsî, el-Mebsût, III, 92). Hz. Peygamber, Aşure Günü’nde oruç tutmuş ve bu uygulamayı Müslümanlara da tavsiye etmiştir (Buhârî, Savm, 69).
AŞURE GÜNÜ ORUCU
Hz. Peygamber Medine’ye geldiğinde, Yahudilerin Aşure Günü’nde oruç tuttuklarını görmüş ve bunun nedenini sormuştur. Yahudiler, "Bu, hayırlı bir gündür. Allah, o günde Benî İsrâil’i düşmanlarından kurtardı. (Şükür olarak) Hz. Mûsâ o gün oruç tuttu." demişlerdir. Bunun üzerine Resûlullah, "Ben Mûsâ’ya sizden daha yakınım." buyurup o gün oruç tutmuş ve Müslümanlara da tutmalarını tavsiye etmiştir (Buhârî, Savm, 69; Müslim, Sıyâm, 127-128).
Hz. Peygamber’in bu günde oruç tutulmasını teşvik eden başka hadisleri de bulunmaktadır. Bir hadiste, "Aşure Günü orucunun önceki yılın günahlarına keffâret olacağını zannederim." (Tirmizî, Savm, 48) buyurmuştur. Başka bir hadiste de Aşure orucuna işaret ederek, "Ramazan orucundan sonra en fazîletli oruç Allah’ın ayı olan Muharrem ayında tutulan oruçtur." (Tirmizî, Savm, 40) buyurmuştur.
Hz. Peygamber’in Yahudilere muhalefet amacıyla ertesi sene Aşure orucunu Muharrem’in dokuzuncu günü de tutacağını söylemesi (Ebû Dâvûd, Savm, 66), bu orucun Muharrem ayının dokuzuncu ve onuncu veya onuncu ve on birinci günlerinde tutulmasının daha doğru olacağına işaret etmektedir (Bkz. Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, IV, 52; Abdürrezzâk, el-Musannef, IV, 287).