Dünya genelinde en çok tercih edilen kahve çeşidi ise filtre kahvedir. Filtre kahve makinesiz, french press ya da filtre makinesi ile hazırlanabilir. Evde filtre kahve nasıl yapılır sorusu da burada cevap buluyor. soğuk filtre kahve nasıl yapılır şeklinde gelen sorular da yanıtını haberimizde bulacak.

FİLTRE KAHVE NASIL YAPILIR?

MALZEMELERİ HAZIRLAYIN

Filtre kahve: Tercih ettiğiniz marka ve çeşitte filtre kahve kullanın.

Su: Taze ve temiz su kullanın. İdeal olarak, suyunuzun önceden filtrelenmiş veya damıtılmış olması tercih edilir.

Su Isıtıcısı: Su ısıtıcısı veya kaynatma kabı gibi bir araçla suyu ısıtabilirsiniz.

Fincan veya demlik: Kahveyi demleyeceğiniz bir fincan veya demlik kullanın.

Ölçü kaşığı veya tartı: Kahve miktarını doğru ölçmek için bir ölçü kaşığı veya tartı kullanın.

FİLTRE HAZIRLIĞI

Filtre kağıdını filtrenin üzerine yerleştirin.

Filtreyi ılık suyla durulayın.

Bu, filtre kağıdının tadı etkileyebilecek herhangi bir kalıntıyı temizlemek için yapılır.

KAHVE ÖLÇÜSÜ

Tercihinize bağlı olarak, kullanmak istediğiniz kahve miktarını belirleyin.

Genel olarak, 1 fincan kahve için 1 ila 2 yemek kaşığı kahve kullanabilirsiniz.

Miktarı damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.

SU ISITMA

Su ısıtıcısını veya kaynatma kabını kullanarak suyu kaynatın.

Su kaynadıktan sonra, ocaktan alın ve biraz bekletin.

İdeal sıcaklık, 90 ila 96°C arasındadır.

KAHVE DEMLEME

Hazırladığınız filtre kahveyi filtrenin içine yerleştirin.

Sıcak suyu, filtrenin üzerinden yavaşça dökün.

Başlangıçta yalnızca biraz su ekleyin ve kahvenin şişmesini sağlayın.

Ardından, suyu yavaşça ve dairesel hareketlerle ekleyin, tüm kahvenin ıslanmasını sağlayın.

Su eklemeyi durdurun ve kahvenin süzülmesini bekleyin.

Bu süreç, genellikle 2 ila 4 dakika arasında değişir.

Kahvenin tamamen süzülmesini bekleyin.

Son damlalar süzüldükten sonra filtreyi çıkarabilirsiniz.

KAHVEYİ SERVİS EDİN

Demlediğiniz kahveyi fincana veya demliğe aktarın.

Artık keyifle içebilirsiniz.

İsteğe bağlı olarak, süt, şeker veya diğer tatlandırıcılar ekleyebilirsiniz.

MAKİNEDE FİLTRE KAHVE NASIL YAPILIR?

Makinede filtre kahve nasıl yapılır sorusu son dönemde sıkça gündeme geliyor. Filtre kahve yapabilmek için sıklıkla kullanılan iki temel yöntem mevcut. Bunlardan ilki filtre kahve makinesi ile kahve yapımı. Diğeri ise daha meşakkatli olan ancak aromaları öne çıkartan French Press ile filtre kahve yapımı. Bu yöntemlerde önemli olan taze kavrulmuş, doğru ayarda ve homojen öğütülmüş kahve ile su oranının iyi ayarlanmasıdır. French Press ile filtre kahve yapımı için buraya tıklayabilirsiniz.

FİLTRE KAHVE MAKİNESİNDE NASIL KAHVE YAPILIR?

Filtre kahve makinesi, öğütülmüş kahvenin bulunduğu filtreden suyu süzerek demlemesine yarayan elektrikli bir makinedir. Genellikle kağıt filtre ya da metal filtreli olmak üzere iki çeşidi bulunmaktadır.

KAĞIT FİLTRE NEDİR?

Filtre kahve yaparken suyun kahve ile buluşması sonrasında tortunun fincana ulaşmasını engelleyen tek kullanımlık üründür.

Öncelikle makinenin kullanım kılavuzunu incelemelisin. Filtre haznen metal filtreli ise kağıt kullanman şart değil ancak kahvecinden buna uygun öğütme istemen gerekir. Eğer filtre kağıdı ile demleme yapan makineye sahipsen, kılavuzda haznenin ölçüsüne uygun bir numara yazacaktır. Genelde 4 numara filtre kağıdı kullanılır.

180 ml suya 10 gr kahve kullanılmalı. Burada bardağının kaç ml su aldığını ölçmen gerekir. Bir kupa bardak yaklaşık olarak 270 ml gelmektedir.

FRENCH PRESS İLE FİLTRE KAHVE NASIL YAPILIR?

French press ile filtre kahve nasıl yapılır sorusu son dönemde sıkça gündeme geliyor. French Press temelinde Fransızların, kahveyi öğütüp su içine atarak hazırladıkları içeceği süzmesi ile oluşan bir demleme yöntemi.

Bu hazırlama işi önce bakır tencerelerde başlıyor, sonra kupalarda devam ediyor. Ama French Press’i bugün bildiğimiz haline getiren ise İtalyanlar. İlk French Press dizaynı Attillio Calimani tarafından yapılıyor. French Press ismi ile dünyaya yayılmasının sebebi ise dizayna son halini veren Faliero Bondanini’nin bu tasarımını Fransa’da bir fabrikada hayata geçirmesi ve ürünün buradan dünyaya yayılmasına bağlayabiliriz.

French Press’in bir diğer adı ise cafetiere. Biz French Press desek de Fransizlar "cafetiere” veya "cafetiere a piston” tabirini kullanırlar.

KAHVE ÖĞÜTME KALINLIĞI

French Press delikli bir filtreye sahiptir. Bu nedenle öğütme kalınlığı demleme kalitesi için oldukça önemli. Öğütme sonrası parçacıkların, filtrenin deliklerinden geçmeyecek büyüklükte olması gerekir. Bu büyüklüğü Himalaya tuzunun büyüklüğü gibi düşünebilirsiniz.

DEMLEME SÜRESİ

Kalın bir öğütme olduğu için kahvenin su ile temas yüzeyi daha azdır. Bu nedenle kaliteli bir demleme için kahve su ile buluştuktan sonra 4-5 dakika kadar bir arada tutulur.

EKİPMANLARIN ISITILMASI

Bu süre esnasında kahvenin soğumaması için ekipmanın sıcak olması önemlidir. Demleme işlemine başlamadan önce French Press haznesi ve filtresi sıcak su ile ısıtılır.

KAHVE VE SU ORANI

Demleme için kahve su oranı 1/16 – 1/20 arasında kullanılabilir. Yani her bir gram kahve için 16-20 gram arası su kullanabilirsiniz. Nasıl ölçerim derseniz bir çorba kaşığı kahve yaklaşık 8 gram gelir. Normal boyutta bir çay fincanı ise 160 ml su alır. Dolayısıyla her fincan için bir çorba kaşığı gibi demleme yapabilirsiniz.

DEMLEME SIRASINDA

Kahveyi koyduktan sonra bir miktar sıcak su ekleyip 15-20 saniye beklerseniz kahve tanecikleri içinde sıkışan gazların da çıkmasını sağlarsınız. Böylece kahve parçacıkları demlemeye hazır hale gelir. Kullanılan suyun 93 derece sıcaklıkta olması ideal bir demleme sağlayacaktır. Sonrasında suyu ekleyin ve karıştırmayın. Karıştırırsanız demleme hızlanır ve 4-5 dakika sonrasında daha acı bir kahve elde edersiniz. Ayrıca karıştırdıktan sonra parçalar hızlıca dibe çökeceği için de demleme tam gerçekleşmez. Bırakın taneler yavaş yavaş su ile birleşsin.

PRESLERKEN

Press’lerken olabildiğince yavaş hareket edin. Böylece hem filtreleme daha kaliteli olur hem de tanecikler lezzetini bırakarak dibe itilir.

KAHVEYİ FİNCANA ALIRKEN

Kahveyi fincana alırken son damlasına kadar dökmeyin. Son damlalar tortu içerir ve içim lezzetini bozar.

FrenchPress oldukça keyifli bir demleme yöntemi tek dezavantajı ise demleme esnasında soğumaya meyilli olması. Bunun yanı sıra demleme sonrasında da bir fincana alınacağı için soğuma hızı artabilir. Bunun önüne geçmek için, kahvenizi fincana almadan önce fincanı da bir miktar sıcak suyla önden ısıtmanızı tavsiye edebiliriz. Ayrıca demlenme esnasında soğuk bir yüzeye (mermer, taş vb.) koymamaya dikkat edin.

Editör: Mehmet FENER