Mayıs ayında elektrikte ortalama piyasa fiyatı 2 bin 333 TL iken, konutlarda günlük 8 kilovatsaat tüketimin altında kalan kısmı için 48 kuruş, üzerinde kalan kısmı için ise 113 kuruşluk bir fiyat uygulanıyor. Bu durum, bir megavatsaat fiyatını konutlarda 480 TL ve 1130 TL seviyelerine getiriyor. Ancak, elektrik fiyatlarının sübvansiyonlarla sabit tutulması, maliyetlerin artması karşısında sürdürülebilir değil.
Erdeniz, sübvansiyon harcamalarının geçen yıl 120 milyar TL'ye ulaştığını belirtti ve sübvansiyonların yerini piyasadaki gerçek fiyatlara bırakması gerektiğini vurguladı. Elektrik maliyetlerinin artmaya devam etmesi, fiyatların sabit kalmasının sübvansiyon ihtiyacını artırdığını ve bu durumun sürdürülebilir bir enerji piyasası için risk oluşturduğunu söyledi.
Türkiye'de elektrik tüketiminin yaklaşık yarısı sübvansiyonlu tarifelerden karşılanıyor ve bu tüketimin büyük bir kısmı konutlara ait. Elektrik fiyatlarının 26 aydır değişmediğini kaydeden Erdeniz, bu yıl devletin sübvansiyon ihtiyacının 5,7 milyar dolar seviyesinde olacağını öngördüklerini belirtti. Bu bağlamda, enerji arz güvenliğini tehdit etmemek için gerçek maliyet bazlı fiyatlama politikasına geçilmesi gerektiğini savundu.
Reuters'ın derlediği bilgilere göre, Türkiye'de elektrik tarife fiyatlarına son olarak Ocak 2022'de keskin bir zam yapılmıştı. 2022 yılının ikinci ve üçüncü çeyreklerinde yapılan fiyat artışları, daha sonra yapılan indirimlerle büyük ölçüde geri alındı. Ocak 2022'den itibaren tüketici fiyatlarındaki artış yüzde 195 seviyesinde gerçekleşirken, konutlara satılan elektriğin fiyatı sadece yüzde 10 artış kaydetti.