EVDE MENOPOZ TESTİ NEDİR?


Evde menopoz test kitleri, hipofiz bezi tarafından üretilen folikül uyarıcı hormonu (FSH) ölçer. FSH seviyeleri genellikle yumurtalıkları düzenli olarak yumurta üretmeye teşvik etmek için her ay artmaya devam eder. Menopoz döneminde yumurtalıklar östrojen ve progesteron hormonlarını üretmeyi bırakır ve buna bağlı olarak FSH seviyesi de yükselir. Aynı onlarda olduğu gibi evde menopoz testi de kite idrarın damlatılması ile yapılır. Sabah ilk yapılacak olan idrarın kullanılması testin başarı şansını arttırır. Test kitini idrarın olduğu bardağa batırdıktan sonra düz bir zemine koyup sonuç beklenir ve testin sonucu kısa süre içinde çıkar. Cihazdaki kimyasallar FSH ile reaksiyona girer. Sonrasında pozitif veya negatif bir durum oluşur.

EVDE MENOPOZ TESTİ YAPILIR MI?

Evde menopoz testini semptomlarınızın menopoza girmek üzere olup olmadığınızı kendi kendinize test etmek için yapabilirsiniz. Menopoz belirtisi taşıyan herkes isterse evde menopoz testi yapabilir. Özellikle idrar ile yapılan menopoz testini evde uygulamak oldukça kolaydır.

EVDE HANGİ MENOPOZ TESTLERİ YAPILIR?

Evde menopoz testi aslında gebelik testlerine benzer ve basit şekilde çalışır. Evde menopoz testi kolaylıkla uygulanabilir. Evde sağlık konu başlığı altında olan evde menopoz testi idrar testi şeklindedir. İdrar kullanılarak yapılan testler evde kullanmak için uygundur. Bu testlerde kullanılan çubuklar idrardaki FSH hormonuna karşı duyarlıdır. İdrar ile yapılan testler FSH düzeyini değer olarak değil sadece FSH yüksek mi değil mi onu verir. Kan testleri ise parmaktan alınacak birkaç damla kan ile yapılabilir. Bunların analizi için laboratuvar ortamına ihtiyaç vardır.

EVDE MENOPOZ TESTİ NE ZAMAN YAPILMALI?

Evde menopoz testi yapmak isteyen kişilerin eğer bir yıl boyunca adet görmemiş ve 45 yaşın üstünde olması önemlidir. Eğer menopoz semptomlarından bazılarını taşıyor ve menopozdan şüpheleniyorsanız evde menopoz testine başvurabilirsiniz. Ayrıca bu testlerin yapılması için en uygun dönem adetin 2 veya 3.günü olarak bilinir.

EVDE MENOPOZ TESTİ GÜVENLİ Mİ?

Evde menopoz testi diğer tüm testler gibi dış etkenlerden etkilenebilir. İdrar ile yapılan testlerde özellikle testten önce çok su içmek ve yakın zamana kadar östrojen takviyesi kullanmak test sonuçlarının yanıltıcı olmasına yol açabilir. Evde menopoz testi, kesin olarak menopozda olup olmadığınız hakkında değil, FSH düzeyinin artıp artmadığı hakkında bilgi verir. Tek başına evde yapılan menopoz testine göre karar verilmesi ve tanı konulması doğru değildir. Test sonucuna göre FSH seviyesi yüksek ise ve semptomlar rahatsız edici durumda ise uzman bir hekime danışılmalısınız. Danışacağınız uzman sizin ve ailenizin tıbbi öyküsünü dinleyip analiz ettikten sonra semptomlarınızı nasıl daha iyi yöneteceğinize dair bir yol haritası çizer.