4 mevsim ziyaretçi ağırlayabilen Gaziantep çarşısının 3 dükkândan birisinde kentin yöresel ürünleri olan kurutmalık, salça ya da fıstık satılıyor.

Geçtiğimiz yıllara kıyasla bu yıl depremden ve ekonomik krizden ötürü daha az turist ağırlayan Gaziantep’te yöresel ürün satan esnaflar zor bir sezonu kapattı.

HER ÖNÜNE GELEN BU İŞİ YAPIYOR

Sektörde 41. Yılını tamamlamış olan Kazım Kirişçi sektörün durumu hakkında bilgi verdi. İşletmecilerin çoğunun meslek ile alakası olmadığını belirten Kirişçi, ‘’Kolaya kaçıyorlar artık. Cebinde parası olan, malları getirip satıyor. Ancak işi bilmiyorlar. Ben bu konuda eğitim bile aldım, belgelerim tam. Ama çoğu esnaf sadece para için yapıyor.’’ ifadelerini kullandı.

Bir başka esnaf da, ‘’Bu konunun artıları ve eksileri var ancak iş artık ehlinden çıktı. Hatay kaynatmalık salçasını Antep salçası diye sattıklarına şahit olduk. Gaziantep’in imajına, bizlere ve misafirlerimize zarar veriyor bu durum.’’ şeklinde konuştu.

ESNAFIN ÇOKLUĞU, TALEBİ ETKİLİYOR

Esnafların yoğun olarak bir merkezde toplanması ve aynı ürünleri birçok esnafın satmasından dolayı esnaflar kendi arasındaki rekabetten dolayı zor günler yaşıyor.

Başka bir esnaf ise, ‘’Maliyetin altına ürün satan işletmeler var. Fiyatların, mallardaki kalitenin denetlenerek bu durumun önüne geçilmesi lazım.’’ şeklinde konuştu.

BAHRİ UÇAR

Editör: Aylin Cıkcık