Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Çin’den, ülkede özellikle çocuklar arasında yayıldığı bildirilen ‘tanı konulmamış zatürre vakaları’ hakkında daha fazla bilgi istemesinin ardından Çin’den gelen haberler endişeleri arttırıyor.
Hastalığın Çin’in ardından Hindistan, ABD ve Avrupa ülkelerinde de görülmesi üzerine, tüm dünyada pandemi korkusu hortladı. Danimarka ve Hollanda’da sağlık yetkilileri söz konusu vakaları doğrularken, Fransa’da enfeksiyon vakalarının salgın seviyesine ulaştığı ifade edildi. İngiliz Daily Star gazetesine konuşan Washington Üniversitesi Patoloji Bölümü Profesörü Donald Karcher, herkese ‘maske takın’ çağrısında bulundu.
GÖĞÜS AĞRISI, ATEŞ
Yayılan virüsün başlıca belirtileri olarak, çok yüksek ateş, terleme, keskin ve acı verici göğüs ağrısı, kuru öksürük gösterilirken uzmanlar vakaların artmasında çetin kış şartlarının da etkili olduğunu ifade ediyor. Çinli yetkililer ise grip benzeri hastalıklarda görülen artışı COVID-19 önlemlerinin kaldırılmasına bağlıyor. Londra Üniversitesi Genetik Enstitüsü’nden Profesör Francois Balloux’e göre, Çin uzun karantinalardan sonraki ilk kışını geçiriyor ve özellikle çocuklar solunum yolu enfeksiyonu dalgası yaşıyor.
TÜRKİYE DE ETKİLENİR
Zatürre dalgası yayılıyor Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Balık, dış basında sıkça gündeme gelen zatürre artışı iddialarının Türkiye için geçerli olmadığını belirterek, “Viral enfeksiyonlar mevsim normallerinin biraz üzerinde ama Türkiye’de zatürre ile ilgili belirgin bir artış söz konusu değil. Tabii dünyada ciddi bir artış olursa ülkemiz de etkilenir” dedi. Balık Hürriyet’e şunları söyledi: “Ekim ayının başından itibaren artışını gördüğümüz viral enfeksiyonlar mevsim normallerinin biraz üzerinde seyrediyor. İnfluenza RSV, nezle virüsleri ve COVID-19 görülmeye devam ediyor. Ama dış basında speküle edilen ve nedeni bilinmeyen bir zatürre salgını Türkiye için söz konusu değil. Ancak kolay bulaşan, epidemi ve pandemi vasıflarına sahip, COVID-19’un başındaki gibi, solunum yoluyla kolaylıkla bulaşan ve zatürre yapan viral enfeksiyon söz konusuysa zatürrenin yayılımı söz konusu olabilir. O zaman tüm dünyada olduğu gibi ülkemiz de etkilenir. Ama şu anda böyle bir emare yok. Dünya Sağlık Örgütü’nde de bir alarm durumu söz konusu değil.”