Elektronik ortamda oluşturulan faturalar işletmelerin yanı sıra müşteriler için de avantaj yaratır. e-Fatura, ticari işlemlerin daha hızlı, güvenli, verimli şekilde yürütülmesine olanak tanır. Geleneksel kağıt faturaların yerini alan e-Fatura, mali işlemleri elektronik ortama taşıyarak işletmelere çeşitli avantajlar meydana getirir.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen standartlara uygun olarak düzenlenen e-Fatura, tıpkı kağıt faturalar gibi yasal geçerliliğe sahiptir. e-Fatura, kağıt faturaların dijital versiyonudur. e-Fatura, elektronik ortamda oluşturulan faturalar dijital ortamda saniyeler içerisinde taraflara iletilebilir, belirli süre boyunca güvenle muhafaza edilebilir. Sistemde, satıcı ve alıcı arasında fatura alışverişi elektronik olarak gerçekleştirilir. Faturalar, GİB’in oluşturduğu e-Fatura Portalı veya özel entegratörler aracılığıyla gönderilir veya alınır.

e-Fatura Zorunluluğu

Türkiye'de belirli kriterlere sahip işletmeler için e-Fatura kullanımı zorunlu hale getirilir. Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi kayıp ve kaçağını önleyip mali işlemleri şeffaf hale getirmek amacıyla bu zorunluluğu getirir. e-Fatura zorunluluğu kapsamında belirli ciro eşiklerini aşan işletmelerin e-Fatura sistemine geçmeleri gerekir. 2020 yılından itibaren yıllık brüt satış hasılatı 5 milyon TL ve üzerinde olan işletmeler e-Fatura kullanmak zorundadır. İnternet üzerinden mal veya hizmet satışı yapan ve belirli bir ciroya ulaşan işletmelerin de e-Fatura zorunluluğu bulunur.

e-Fatura Kullanmanın Avantajları

e-Fatura, kağıt, baskı, posta masraflarını ortadan kaldırarak işletmelere önemli ölçüde maliyet tasarrufu sağlar. Elektronik ortamda oluşturulup iletilen faturalar, manuel işlemleri azaltarak iş süreçlerini hızlandırırken verimliliği de artırır. Faturalar, anında alıcıya ulaştırılıp muhasebe işlemleri hızla tamamlanır. Kağıt kullanımını ortadan kaldırarak çevreye katkıda bulunur. e-Fatura sistemi, sürdürülebilir iş modeline geçişi destekleyip doğanın korunmasına da yardımcı olur.

Faturalar elektronik ortamda güvenli şekilde saklanıp kolayca erişilebilir. Fiziksel depolama ihtiyacını ortadan kaldıran e-Fatura, işletmelere zaman kazandırır. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın belirlediği standartlara uygun olarak oluşturulur. Yasal geçerliliğe sahip olan elektronik fatura sistemi, verilerin güvenli şekilde saklanıp yetkisiz erişimlere karşı korunmasına imkan tanır. e-Fatura sistemi, mali verilerin dijital ortamda toplanıp analiz edilmesini de pratik hale getirir. e-Fatura sistemi sayesinde işletmenizin mali süreçlerini kolaylıkla yönetebilir, zaman ve bütçe tasarrufu yapabilirsiniz.

Kaynak: Haber Merkezi