Dünya Bankası, Türkiye'nin depremden etkilenen bölgelerindeki mikro işletmelerin yeniden canlanması için 600 milyon dolarlık finansmanı onayladı. Bu finansman, depremden ağır hasar gören veya yıkılan mikro işletmelerin yeniden yapılandırılmasını destekleyecek.

Dunya Bankasi 1-1

3.7 Milyar Dolarlık Toplam Finansman

Bu yıl içerisinde Dünya Bankası'nın Türkiye'ye sağladığı toplam finansman 3.7 milyar dolara ulaştı. Türkiye Küçük Sanayi Siteleri Yeniden İnşa ve Bölgesel Ekonomik Toparlanma Projesi, depremden etkilenen 11 ilin dördünde ekonomik faaliyetin yeniden canlandırılmasını hedefliyor. Proje kapsamında 1600 mikro işletmeye ev sahipliği yapacak 7 küçük sanayi sitesi kurulacak.

Depreme Dayanıklı ve Çevre Dostu Sanayi Siteleri

Dunya Bankasi-1

Yeni kurulacak küçük sanayi siteleri, gelecekteki depremler, diğer doğal afetler ve iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı dirençli olacak şekilde tasarlanacak. Ayrıca, enerji ve su verimliliği önlemleri alınarak çevre dostu bir yapı oluşturulacak. Mikro işletmelerin enerji ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla güneş enerjisinden elektrik üretilecek ve bu sayede yıllık tahmini 147 bin 30 ton karbon emisyonu azalacak.

Dünya Bankası'nın Süregelen Desteği

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, bankanın Türkiye'nin depremden etkilenen topluluklarını yeniden inşa etme çabalarına kararlılıkla destek verdiğini belirtti. Lopez, "Yaşanan devasa yıkım karşısında devam eden çabaların uzun yıllar alacağını ve önemli miktarda kaynak gerektireceğini çok iyi biliyoruz. Bu proje, depremden etkilenen bölgelerdeki geçim kaynaklarını yeniden tesis etme ve ekonomik toparlanmayı sağlama yönündeki çabalarımızın devamı niteliğindedir." şeklinde konuştu.

Mikro İşletmelerin Desteklenmesi

Dunya Bankasi

Türkiye'deki mikro, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin yaklaşık %15'i depremden etkilenen illerde bulunuyor. Bu işletmelerin çoğu, uygun maliyetli alanlar, ortak kullanımlı kaynaklar, yol ve ulaşım gibi altyapı imkanları, temel kamu hizmetleri ve krediye erişim gibi çeşitli olanaklara sahip sanayi sitelerinde faaliyet gösteriyor. Yeni proje, deprem sonrası mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelerin acil işletme giderlerinin karşılanması için finansman sağlayan "Deprem Sonrası Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Canlanması Destek Projesi"nin devamı niteliğinde olacak.

Kaynak: AA