Damar sağlığı, genel sağlık ve yaşam kalitesi için hayati önem taşır. Varis tedavisi, skleroterapi ve kalp damar cerrahisi gibi uygulamalar, damar sağlığını korumak ve kardiyovasküler hastalıklarla mücadele etmek için etkili yöntemler sunar. Bu uygulamaların önemi, damar sağlığının korunmasına olan katkıları ve kalbinizin geleceği için hayati bir rol oynamalarında saklıdır.

Varis, genellikle bacaklarda oluşan, damarlardaki kanın geriye doğru akışının neden olduğu bir sorundur. Varis tedavisi ve skleroterapi, varislerin görünümünü azaltmak, semptomları hafifletmek ve ciddi komplikasyonları önlemek için kullanılan yöntemlerdir. Bu uygulamaların hedefi, damarların işlevini düzelterek dolaşımı iyileştirmek ve bacak sağlığını korumaktır.

Skleroterapi, varisli damarların ve örümcek damarların tedavisinde yaygın olarak kullanılan minimal invaziv bir prosedürdür. Bu tedavi yöntemi, küçük ve orta büyüklükteki varislerin yok edilmesi için özel bir ilaç solüsyonu kullanılır. Mutlaka alanında uzman ve deneyimli doktorlar tarafından uygulanmalıdır. Doç. Dr. Macit Bitargil bu alanda en çok tercih edilen isimlerden biridir.

1980 yılında Antakya’da doğan Macit Bitargil, ilkokul ve lise eğitimini birincilikle tamamladı.1997 yılında geldiği İstanbul’da Tıp Fakültesi’ne kayıt oldu ve doktorluk eğitimi almaya başladı. Tıp Fakültesi’nden birincilikle mezun olan Macit Bitargil mezuniyetinde ise Yüksek Onur Ödülü almaya hak kazandı.

Uzmanlık eğitimini İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı’nda 2006 ila 2012 yılları arasında tamamlayan Macit Bitargil’in mezuniyet tezi Türk Tabipler Birliği’nin düzenlediği tez yarışmasında Türkiye birinciliğine hak kazandı.

Macit Bitargil 2012 yılında mecburi hizmetini yapmak üzere Kars’a yerleşti. Kars Kafkas Üniversitesi’nde Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı olarak çalışmaya başlayan Macit Bitargil aynı zamanda Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği’nin kurulum aşamasında aktif bir şekilde rol aldı. Ayrıca açık kalp ameliyatlarının yapılmaya başlaması, yürütülmesi ve Kalp Cerrahisi Yoğun Bakım Ünitesi kurulması süreçlerinde de göz ardı edilemeyecek katkılarda bulundu. Yürüttüğü bilimsel çalışmalar neticesinde Macit Bitargil Yardımcı Doçent Doktor olma hakkı kazandı. Aynı zamanda, Tıp Fakültesi Hastanesi’ne yaptığı katkılar dolayısıyla 14 Mart Onur Ödülü almaya layık görüldü.

Kalp ve Damar Cerrahisinde Öncü İsim: Doç. Dr. Macit Bitargil

2015 yılında İstanbul’a dönen Macit Bitargil Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde operatör olarak çalışmaya başladı. Texas Heart Institute Journal dergisinde yayınlanan ve Guinness Rekorlar Kitabı’nda da yer almayı başaran aort anevrizması ameliyatını ise 2016 yılında gerçekleştirdi.

Macit Bitargil 2020 - 2021 yılları arasında bir yıldan uzun süreli olarak Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Mayo Clinic Kardiyotorasik Cerrahi Kliniği’nde “Fellow” olarak görev yaptı. Bu süreçte özellikle asist device, kalp nakli, minimal invaziv kapak cerrahileri, komplike koroner bypass ile aort anevrizma/diseksiyon cerrahileri konusunda pek çok operasyona katıldı. Ayrıca, bu süreç içerisinde pek çok bilimsel projeyi başarıyla tamamlayan Macit Bitargil JTCVS ve ESC gibi seçkin dergilerde yayınlanan iki ameliyat yöntemi geliştirmeyi başardı.

Türkiye’ye döndükten sonra ise alanında yürüttüğü bilimsel faaliyetlere bağlı olarak Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Doçentlik ünvanını 2021 yılında aldı. Doç. Dr. Macit Bitargil 2022 yılında Acıbadem Sağlık Grubu’na geçti. Bu doğrultuda International Acıbadem, Acıbadem Taksim ve Acıbadem Fulya hastaneleri bünyesinde çalışmaya başladı.

Doç. Dr. Macit Bitargil, kalp ve damar cerrahisi alanında onlarca bilimsel çalışmaya sahiptir. Bu çalışmalar ulusal ve uluslararası bilimsel çalışmalardan 150’den fazla atıf almış bulunmaktadır. Anatolian Journal of Cardiology ve Türk Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi dergilerinde bilimsel hakemlik görevi yapmasının yanı sıra Macit Bitargil, Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği Yeterlilik Sertifikasına da sahiptir.

Kaynak: Haber Merkezi