YÖK Başkanı Erol Özvar, devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarının kapatıldığını açıkladı. Bu karar, Yükseköğretim Kurulu'nda gerçekleştirilen 259'uncu Üniversitelerarası Kurul Toplantısı'nda duyuruldu. Mimarlık, eczacılık, psikoloji, beslenme diyetetik ve bazı temel bilim programlarının kontenjanlarında da düşüş yaşanacak.

Yükseköğretimde Yeni Dönem

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİNDEN GURUR VEREN BAŞARI-1

Özvar, toplantının açılış konuşmasında, erişilebilir ve kapsayıcı bir yükseköğretim sistemi hedeflediklerini belirterek, "Ülkemizin tüm kesimleri için nitelikli yükseköğretime adil erişim sağlamak için çalışıyoruz" dedi. Devletin yükseköğretime yaptığı yatırımlar sayesinde üniversitelerde bu yıl 1 milyonu aşan bir kontenjan oluşturulduğunu ifade eden Özvar, "Kapasitemiz hızla artarken, yükseköğretime erişim talebi de güçlü bir şekilde devam etmektedir" diye konuştu.

TYÇ Logosunun Önemi

Özvar, bu yıl ilk kez Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) logosunun Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alacağını belirtti. Şu anda 109 üniversitenin 898 programı TYÇ logosunu kullanma hakkına sahip. Bu logo, mezunların diplomalarının yurt dışında tanınmasını ve istihdam imkanlarının artmasını sağlıyor.

İstihdam Bağı Azalan Programlar

Özvar, istihdamla bağı azalan programların kontenjanlarının kademeli olarak azaltılacağını belirtti. Gelecek akademik yıldan itibaren Çocuk Gelişimi, Felsefe, Sosyoloji, Tarih ve Türk Dili Edebiyatı açık öğretim programlarına sadece 35 yaş üstündeki öğrenciler kayıt yaptırabilecek.

Bazı Programlarda Kontenjan Düzenlemeleri

Mimarlık, eczacılık, psikoloji, beslenme-diyetetik ve temel bilimlerdeki bazı programlarda, eğitim-öğretim kalitesini artırmak amacıyla kontenjanlarda yeni düzenlemeler yapılacak. Devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarının kapatılması, bu dönemdeki en önemli çalışma olarak öne çıkıyor.

Uluslararası Öğrenciler İçin Yeni Düzenlemeler

Özvar, 2024-2028 dönemini kapsayan 12'nci Kalkınma Planı ile uyumlu olarak, Yükseköğretimde Uluslararasılaşma Strateji Belgesi hazırlık çalışmalarına başladıklarını duyurdu. Bu belge, uluslararası öğrenci hareketliliğine yönelik güçlü bir mevzuat çalışmasını içeriyor.

Türkçe Öğretimi Merkezlerine Akreditasyon

Türkiye’nin uluslararasılaşma stratejisi kapsamında, Türkçe öğretim merkezlerine akreditasyon şartı getirilecek. Üniversitelerin uluslararası öğrenci kontenjanları değerlendirilirken bu merkezlerin akreditasyon durumları göz önünde bulundurulacak. Ayrıca, İngilizce öğretimi konusunda da yabancı diller yüksekokullarına yönelik akreditasyon çalışmaları genişletilecek.

Bölgesel Toplantılar Düzenlenecek

Özvar, gelecek eğitim-öğretim döneminden itibaren '2030’a Doğru Türk Yükseköğretim Vizyonuna Dair Üniversitelerle Bölgesel Toplantılar' planlanacağını belirtti. Bu toplantılarda üniversitelerin ulusal ve uluslararası görünürlüğü, girişimci ve yenilikçi üniversite başlıklarında çalışmalar paylaşılacak.

Editör: Mehmet Fener