Son zam ile birlikte mazotun litresinin 45 liraya yükselmesi sonrasında dolmuşçu esnafı kara kara düşünmeye başladı. Büyükşehir Belediyesine zam teklifini ileten ancak şu ana kadar herhangi bir dönüş alamayan esnaf bir an önce hakları olan zammın verilmesi talebinde bulundu.

DAYANACAK GÜCÜMÜZ KALMADI

Gaziantep Minibüsçüler Odası Başkanı Sofu Çolak, “Son gelen zam ile birlikte mazotun litresi 45 lirayı buldu. Bizim de en büyük giderimiz hiç şüphesiz mazot. Daha önce zam teklifimizi büyükşehir belediyesine ilettik, ama şu ana kadar dönüş alamadık. Artık dayanacak gücümüz kalmadı, daha ne kadar bekleyeceğiz. Bir an önce hakkımız olan zammın verilmesini istiyoruz” çağrısında bulundu.

BİRÇOK DOLMUŞ SATILIĞA ÇIKTI

Yılbaşında asgari ücrete yüzde 49 oranında zam gelmesiyle birlikte sigorta primleri yükseldi. Dolar ve Euro’ya bağlı olarak ise araçların parça fiyatları arttı. Son olarak ise mazota 1 liranın üzerinde zam gelmesi şehir içi taşımacılık yapan dolmuşçu esnafını çıkmaza soktu. Maliyetlerin altından kalkamayan birçok esnafı dolmuşunu satılığa çıkarmaya başladı.

ARTIK ZAMLARI TAKİP EDEMEZ OLDUK

Çolak, sektörün en büyük giderinin mazot olduğuna dikkat çekerken, “Bir bakıyoruz, mazota 1 lira indirim yapılmış, sonra bakıyoruz birkaç gün sonra 1 liranın üzerinden zam gelmiş. Biz de artık gelen zamları takip edemez olduk. Bizim en büyük gider kalemlerimizden biri hiç şüphesiz mazot. Mazotta yaşanan ani bir yükseliş anında maliyetlerimizi yükseltiyor. Ama biz bunu biniş ücretlerine yansıtamıyoruz” açıklamasını yaptı.

HİZMETİMİZİN KARŞILIĞINI NE YAZIK Kİ ALAMIYORUZ

Araçların kontağının sabah saat 05:00’da açılıp gece 00:00’da kapatıldığını hatırlatan Çolak, “Emek yoğun bir sektörün temsilcileriyiz. Gece-gündüz demeden Gaziantep halkına hizmet ediyoruz. Ancak bu hizmetimizin karşılığını ne yazık ki alamıyoruz. Bu da esnafımızı derinden üzüyor. Bizimde bakmakla yükümlü bir ailemiz ve giderlerini karşılamamız gereken bir evimiz var. Para kazanamazsak ailemize nasıl bakacağız, evimizin giderlerini nasıl karşılayacağız?” sorusunu sordu.

BİR ARACIN AYLIK GİDERİ 200 BİN LİRAYA YAKLAŞTI

Bir aracın aylık akaryakıt maliyetinin 100 bin lirayı aştığını dile getiren Çolak, “Mazot giderinin yanı sıra çalışan şoförlerin maaşları, sigorta ücretleri yükseldi. Dolara ve Euro’ya bağlı olarak araçlarımızın parça fiyatları arttı. Tüm giderleri hesapladığımız da bir aracın aylık gideri 200 bin liraya yaklaştı. Bizler küçük esnaf olarak bu yükün, maliyetin altından nasıl kalkalım. Aylar öncesinde büyükşehir belediyesine zam teklifimizi ilettik, fakat herhangi bir dönüş sağlanmadı. O zamanlar mazotun litresi 37liraydı, şimdi ise 45 lira civarında. O yüzden ulaşım ücretlerine en az yüzde 100 zam yapılması lazım ki bizim de tekerimiz ve çarkımız dönsün” şeklinde konuştu.

Muhabir: BAHRİ UÇAR