Gaziantep Optisyen Gözlükçüler Odası Kurucu Başkanı Cuma Reyhan, TV 100 kanalında Ebru Baki’nin moderatörlüğünde yayınlanan Para Manşet programına konuk olan Gazeteci-Yazar Gürbüz Evren ile Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Mustafa Balbay’ı optik sektörüne yönelik gerçeği yansıtmayan iddialarına yönelik ‘’Mesleğimizi rencide edici, Optisyenlik müesseseleri hakkında hastalar ve tüketiciler nezdinde endişe, korku, paniğe sevk edici haksız itham ve söylemleri’’nden dolayı kınadığını bildirdi.

TÜKETİCİYİ TEŞVİK ETMEK SUÇ

Optisyenlik mesleğinin kanun ve yönetmelikler çerçevesinde icra edilen çok önemli bir sağlık mesleği olduğunu kaydeden Reyhan, “Meslek mensuplarımızın öncelikli görevi fertlerin ve toplumun sağlığını korumaktır. Optisyenlik müesseseleri Sağlık Bakanlığın gözetim ve denetimine tabi müesseseler olup İl Sağlık Müdürlükleri tarafından yılda en az iki kez denetlenen sağlık hizmet sunucularıdır. Optisyenlerin satışını yapacağı görmeye yardımcı tıbbi cihaz ve malzemeler kanunla belirlenmiş olup, optisyenlerin müesseselerinde başkaca bir ürün satması yasaktır. Optisyenlik müesseselerinde satışı yapılan cihaz ve malzemelerin Sosyete pazarı, işporta, internet ve benzeri yerlerde satışının yapılması ve/veya tüketiciyi buradan alışveriş yapmaya teşvik etmekte suçtur.”

GÖZ SAĞLIĞINIZ İÇİN OPTİSYENLERİ TERCİH EDİN

Görmeye yardımcı tıbbi cihaz ve malzemelerin reçete ile yalnızca optisyenlik müesseselerinden temin edilebileceğinin altını çizen Reyhan, “Optisyenlik müesseselerinden piyasaya arz edilen görmeye yardımcı tıbbi cihaz ve malzemeler Gümrük Muhafaza Müdürlükleri ve Sağlık Bakanlığı denetiminden geçmiş ürünler olup ‘’ÜTS’’ Ürün Takip Sistemi üzerinden piyasa gözetim ve denetimi yapılan ürünlerdir. Optisyenlik müesseseleri e-fatura, e-defter mükellefi olan yazarkasa pos kullanan kayıt dışı işlemlerin olamayacağı sağlık hizmet sunucularıdır. Optisyenlik müesseseleri Genel Sağlık Sigortası kapsamındaki vatandaşlarımıza ücretsiz danışmanlık, işçilik hizmeti aldığı müesseselerdir. Özel sözleşme mahiyetinde olduğu halde vatandaşlarımız göz ve görme sağlığı hizmetlerine kolay ulaşmaları için hemen hemen tüm Optisyenlik müesseseleri Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşme imzalar ve ekstra olarak birde sözleşme bedeli öderler. Optisyenlik Müesseselerinin Sosyal Güvenlik Kurumu ile olan sözleşme hükümleri gereğince SGK’ya ve maliyeye herhangi bir borçları olamaz.”

HAKSIZ SÖYLEM

Reyhan,  “Optisyenlik müesseselerinden piyasaya arz edilen görmeye yardımcı tıbbi cihaz ve malzemeler kullanılan hammadde, kullanılan malzeme, kaplama, işçilik, marka hakları vb. niteliklere göre fiyat çeşitliliği gösterir. Gözlük camları ise tek odaklı, çok odaklı, teleskopik, prizmatik olmasının yanısıra, yazılım, hammadde, filtreleme, kontrast, UV tutuculuğu, kaplama vb. niteliklere göre fiyat değişkenliği gösterir. Ülkemiz ve dünyanın içinden geçtiği ekonomik buhranı görmezden gelerek serbest piyasa ekonomisi ve/veya maliyet muhasebesi bilmeyenlerin pahalılığı cadde, avm, hastane ve benzeri konumlarda arayıp algı oluşturmaları abesle iştigaldir. Topluma örnek olması gereken kişilerin toplum ve halk sağlığını tehdit eden internet, işporta, sosyete pazarı gibi yerleri işaret ederek toplum ve halk sağlığını tehdit eden söylemlerde bulunmalarını tarif edilemez cahilliğe ve toplum olarak sağlık okuryazarlığımızın eksikliği olarak değerlendiriyorum. Optisyenler ve Optisyenlik müesseseleri hakkında hastalar ve tüketiciler nezdinde endişe, korku, paniğe sevk edici haksız itham ve söylemlerde bulunanları aziz milletimizin vicdanına ve engin ferasetine havale ediyorum” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Ayhan Duman