BRICS ülkelerinin liderleri, Gazze’deki insani krizi ele almak üzere çevrim içi bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıya, 15. BRICS Zirvesi’ne davet edilen diğer ülkelerin liderleri de katıldı.

Toplantıda konuşan Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını kınayarak, Gazze halkının yaşadığı zorluklara dikkat çekti.

Şi, “Gazze halkı, zorla evlerinden çıkarılıyor, elektrik, su ve yakıt gibi temel ihtiyaçlardan mahrum bırakılıyor ve toplu halde cezalandırılıyor. Bu duruma bir son verilmeli.” diye konuştu.

Şi, taraflara şiddeti durdurma ve daha fazla can kaybı ve acıya yol açmama çağrısı yaptı. Ayrıca, insani yardım koridorlarının açık ve güvenli tutulması ve Gazze halkına daha fazla insani destek verilmesi gerektiğini belirtti.

ULUSLARARASI TOPLUMA ÇAĞRI

“Çin, Gazze’deki çatışmanın büyümesi ve yayılması eğilimine derinden endişe duyuyor.” diyen Şi, uluslararası toplumun, çatışmanın Orta Doğu’da istikrarsızlığa yol açmasını önlemek için harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

Şi, İsrail-Filistin sorununun temelinde, Filistin halkının var olma, topraklarına dönme ve devlet kurma hakkının ihmal edilmesinin bulunduğunu vurgulayarak, bu soruna iki devletli çözümle adil ve kalıcı bir çözüm getirilmesi gerektiğini ifade etti.

Şi, Filistin sorununa çözüm bulunmadan Orta Doğu’da barış ve güvenliğin sağlanamayacağını hatırlatarak, uluslararası toplumun, Filistin sorununa kapsamlı, adil ve sürdürülebilir bir çözüm bulmak için uluslararası barış konferansı düzenlemesi gerektiğini tekrarladı.